NEKADAŠNJA ZVEZDA FILMOVA ZA ODRASLE OPTUŽENA ZA NAJVEĆI EKOLOŠKI ZLOČIN U ŠVEDSKOJ "Kraljica smeća" završila u središtu skandala
Foto: Printscreen YT

NEKADAŠNJA ZVEZDA FILMOVA ZA ODRASLE OPTUŽENA ZA NAJVEĆI EKOLOŠKI ZLOČIN U ŠVEDSKOJ "Kraljica smeća" završila u središtu skandala

Planeta -

Jedanaest osoba povezanih sa fabrikom za upravljanjem otpadom Think Pink optuženo je za krivična dela protiv okoline u najvećem ekološkom skandalu u Švedskoj u poslednjih 50 godina.

Kako prenose švedski mediji, 11 osoba iz fabrike NMT "Think Pink" je optuženo za niz krivičnih dela u najvećem ekološkom zločinu u Švedskoj. Fabrika za upravljanje otpadom je optužena za ilegalno zakopavanje i odlaganje desetina hiljada tona otpada na 21 lokaciju u 15 opština širom Švedske, što je dovelo do požara, curenja toksičnih materija i milionskih troškova za porezne obveznike.

Istraga je utvrdila štetne nivoe arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata, a pre tri godine delovi Stokholma su bili obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenoj deponiji koju je vodila kompanija. U središtu skandala su uspešna preduzetnica Bela Nilson, koja je sebe nazivala "kraljicom smeća" i njen bivši suprug Tomas Nilson. Svi optuženi negiraju krivično delo.

Prema pisanju švedskog portala Aftonbladet, Vankor je poreklom iz Irana, a ranije je bila sriptizeta i vlasnica erotskog kluba. Tokom svoje karijere striptizete provela je tri i po godine u zatvoru zbog malverzacija u jednom od klubova čija je bila vlasnica. Izvorno se zvala Izabela Katibi Gabag, a povezivali su je i sa pojedinim švedskim gangsterima. U knjizi ‘Ja, striptizeta‘, koju je objavila 1998. godine, otkrila je kako je sredinom 80-ih kao 16-godišnjakinja iz Irana došla u Švedsku i postala po*no zvezda, a knjigu je objavila pod četvrtim imenom - Isabela Johanson.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track