"ČIM JE KORONA POPUSTILA, RUSIJA JE ZAPOČELA RAT" Šolcovo novogodišnje obraćanje, pričao o Ukrajini, Palestini i RUPI U BUDŽETU
Foto: AP Markus Schreiber

"ČIM JE KORONA POPUSTILA, RUSIJA JE ZAPOČELA RAT" Šolcovo novogodišnje obraćanje, pričao o Ukrajini, Palestini i RUPI U BUDŽETU

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc u svom novogodišnjem obraćanju dotakao se političkih tema, rata u Ukrajini, palestinsko-izraelskog sukoba i ekonomije, pozivajući Evropsku uniju na jedinstvo.

Tekst je distribuirala vladina pres služba, a video verzija govora biće emitovana na nemačkim televizijskim kanalima tokom cele nedelje.

- Čim je korona virus malo popustio, Rusija je započela rat u centru Evrope - rekao je kancelar na početku svog govora.

- Ubrzo nakon toga, ruski predsednik nam je prekinuo gas, a u jesen Hamas je napao Izrael. Naš svet je postao nemirniji i nasilniji, menja se vrtoglavom brzinom. Zato se i mi moramo menjati, a to zabrinjava mnoge od nas - rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, pre godinu dana mnogi stručnjaci su predviđali ekonomski pad Nemačke od 3-5 odsto, a bilo je i zabrinutosti zbog manja električne energije.

- Sve je ispalo drugačije: inflacija je pala, plate i penzije porasle, skladišta gasa su bila puna - rekao je on.

Šolc je pomenuo nedavnu presudu Saveznog ustavnog suda koja je ostavila višemilionsku rupu u budžetu.

- Nećemo moći da realizujemo sve planirane projekte. Ali sledeće godine nastavićemo da ulažemo rekordne iznose u našu budućnost - uverio je on.

Kancelar se osvrnuo na međunarodna pitanja kroz prizmu predstojećih izbora u EU i SAD.

- Evropska unija nam daje snagu. Kada EU deluje kao jedno, ona deluje u interesu 400 miliona građana - rekao je Šolc.

- Važno je da posle evropskih izbora sledeće godine Evropa postane još ujedinjenija i jača. Ruski rat na istoku našeg kontinenta nije završen, kao ni oružani sukob na Bliskom istoku. I sledeće godine će se održati predsednički izbori u Sjedinjenim Državama, verovatno sa dalekosežnim posledicama, uključujući i nas u Evropi.

U završnom delu obraćanja, kancelar je podsetio na značaj demokratije za Nemačku i podsetio na pad Berlinskog zida. Govoreći o situaciji u društvu, on je naveo važnost pronalaženja kompromisa i dijaloga.

- Ako se odnosimo jedni prema drugima s poštovanjem, onda ne moramo da se plašimo budućnosti, onda 2024. može biti dobra godina za našu zemlju - rekao je on.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja