U Kninu bojkotovan film o holokaustu

U Kninu bojkotovan film o holokaustu

Planeta -
Autor Branko Lustig izjavio da je rezultat bojkota njegova izjava u Zadru "da ne veruje u Boga"

ZAGREB - Na projekciji dokumentarnog filma "Poslednji let Petra Ginza" o jevrejskom dečaku iz Češke koji je pogubljen u koncentracionom logoru, namenjenoj učenicima sedmih i osmih razreda škola u Kninu, pojavilo se samo troje đaka. Projekciju i predavanje po gradovima u Hrvatskoj organizuje poznati filmski umetnik i dobitnik dva Oskara Branko Lustig u okviru projekta Festivala jevrejskog filma, koji je pokrenuo pre šest godina.

Samo troje od 350 učenika pojavilo se na projekciji filma, a Lustig je medijima izjavio da je to rezultat bojkota direktora škola i roditelja učenika, dan nakon što je pred učenicima na projekciji u Zadru izjavio da ne veruje u Boga. "Bog sigurno ne bi dozvolio holokaust u Aušvicu ili svih drugih strašnih stvari koje su se dešavale", rekao je Lustig.

Lustig je pojasnio da nije rekao da nema Boga, već da posle Aušvica ne veruje u Boga. Film koji je prikazan po svetu, pa i u Ujedinjenim nacijama na Dan holokausta, Lustig namerava i dalje da prikazuje, a naredna stanica je Dubrovnik. Film je dobro primljen na ovogodišnjem festivalu jevrejskog filma u Zagrebu i nije bilo negativnih reakcija. Na svakom festivalu u Zagrebu održava se predavanje učenicima u punoj bioskopskoj dvorani, a Lustigov program edukacije dobio je priznanja od državnih vlasti, prenosi portal Huknet.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track