RUSKI PATRIJARH POZIVA NA MOLITVU: Svet je postao veoma ranjiv, poseduje snagu samouništenja
Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

RUSKI PATRIJARH POZIVA NA MOLITVU: Svet je postao veoma ranjiv, poseduje snagu samouništenja

Planeta -

Poglavar RPC pozvao je građane da mole za Rusiju, vojsku, prestanak sukoba i predsednika Rusije Vladimira Putina

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je narod da se u novoj godini moli za Rusiju, vojsku, prestanak međusobnih trzavica, prekid političkih sukoba i pravedan svet.

"Zahvaljujemo Gospodu na milosrđu, ukazanom u protekloj godini. Usmeravajući pogled ka budućnosti, molimo Spasitelja za pomoć i zastupništvo, da nas zaštiti od svakog zla", rekao je patrijarh Kiril u besedi na liturgiji u prestoničkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Prema njegovim rečima, svet je postao veoma ranjiv jer poseduje "snagu i mogućnost da sebe uništi".

"Današnji pozivi na mir su pozivi na samoodržanje. Svet ne može postojati bez pravde. Molimo se Gospodu da se odmah obustave međusobne borbe, za odbranu naše Otadžbine, za mir, ali i za pravdu, jer svet bez pravde je nestabilan.

Patrijarh Kiril
foto: Printskrin/Instagram patriarchkirill

Našu danas molitvu treba uzneti i za šefa naše države, za vrhovnog komandanta – Vladimira Putina, za našu vojsku, za one koji nose specijalnu odgovornost za očuvanje ruske zemlje", poručio je ruski patrijarh.

On je danas takođe vernicima čestitao predstojeću novu godinu, poželevši im da sa verom u Boga idu životnim putem koji pomaže da se savladaju sve nedaće.

"Mnogo strašnih stvari se dešava u ovom životu, ali ako smo sa Bogom, onda se svi ovi strahovi pretvaraju u san, odnosno u nešto što prolazi i ne donosi štetu čoveku.

Zato pravoslavna vera nije spasonosna samo za dušu u 'budućem veku', ali je spasonosni oslonac u ovom životu. Zato, ma kakve okolnosti da nas okružuju, održavajući veru u Gospoda, obraćajući mu se usrdnom molitvom za našu Otadžbinu, narod, crkvu i o svakog od nas – stičemo priliku da budemo sa Bogom, da savladamo sve nevolje, teškoće i opasnosti ovog veka", istakao je patrijarh Kiril.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track