UKRAJINA STAVILA ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE NA DRONOVE! Novi snimak napada na ruske brodove ŽIVA VATRA PADA KOD SEVASTOPOLJA (VIDEO)
Foto: AP, Printscreen/Twitter/ Anton Gerashchenko

ključa kod krima

UKRAJINA STAVILA ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE NA DRONOVE! Novi snimak napada na ruske brodove ŽIVA VATRA PADA KOD SEVASTOPOLJA (VIDEO)

Planeta -

Služba bezbednosti Ukrajine tvrdi da je ruske brodove kod Sevastopolja na Krimu prvi put napala besposadnim plovilima "Morska beba" koja su bila naoružana bacačima raketa!

Portal Ukrajinska pravda objavila je u ponedeljak video snimak koji joj je dostavio SBU, a na kome se navodno može videti napad. Šef SBU Vasil Maljuk rekao je da se na snimku vidi kako ukrajinski dronovi "pucaju po ruskim brodovima" koji su isplovili iz jedne krimske luke. Maljuk je dodao da dronovi nisu pobegli nakon što su Rusi na njih zapucali već da su se okrenuli i uzvratili vatru.

Na snimku, koji traje petnaestak sekundi, vidi se kako je ukrajinski pomorski dron ispalio 14 projektila, međutim, ne može se videti jesu li ti projektili nešto pogodili. Ukrajinska pravda nije navela da li se tokom bitke, čiji datum nije poznat, oštećen ili eventualno potopljen neki ruski brod odnosno da li su "Morske bebe" preživele razmenu vatre.

- Na dronovima postoji oružje koje im omogućava da se bore na otvorenom moru - napisala je Ukrajinska pravda.

Besposadna plovila "Morska beba" najverovatnije su bila naoružana nenavođenim bacačima termobaričkih raketa RPV-16, navodi za Ratnu zonu penzionisani kapetan u Ratnoj mornarici Ukrajine Andrij Riženko.

Termobaričko oružje, čija je upotreba inače zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kiseonik za stvaranje eksplozije. Bomba usisava kiseonik iz okolnog vazduha za stvaranje visokotemperaturne eksplozije.

Radi se o dvostepenom oružju.

Naboj prve faze rasprši gorivo poput oblaka koji može prodreti u zgradu, bunker, tunel ili bilo koji drugi objekat koji nije hermetički zatvoren, a zatim distribuira aerosoli od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak stvarajući vatrenu kuglu i nastaje snažni udarni talas odnosno vakuum koji usisava okolni kiseonik. Udarni talas, koji doslovce usisava vazduh iz pluća, može trajati znatno duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da izazove potpunu dezintegraciju ljudskog tela.

Fotografije "Morske bebe" s raketnim bacačima već su viđene.

Ukrajinske snage, ukoliko ta plovila sada mogu da ispaljuju termobaričke projektile, ubuduće će moći da izvode kompleksnije napade.

SBU je "Morske bebe" koristila kada je u julu 2023. napala Kerčki most. Ukrajinci su ta plovila koristili i kada su u septembru i oktobru prošle godine napali tri ruska broda.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja