SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA Krhotina rakete pala na tlo, a zatim je EKSPOLODIRALA na nekoliko metara od kuće (VIDEO)
Foto: Printscreen

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA Krhotina rakete pala na tlo, a zatim je EKSPOLODIRALA na nekoliko metara od kuće (VIDEO)

Planeta -

Preplašeni građani Kine podelili su zapanjujuće snimke krhotina rakete koja je pogodila kopno.

Fragmenti rakete lansirane iz centra za lansiranje satelita Sičang 26. decembra pali su nazad na Zemlju nekoliko sati kasnije, uzrokujući pustoš na zemlji.

Jedan video snimak pokazuje kako ogroman komad odbačenog materijala pada u šumovito područje provincije Guangsi i eksplodira u dramatičnoj narandžastoj vatrenoj kugli.

Drugi snimak prikazuje ogromne komade krhotina koje padaju bukvalno na nekoliko metara od kuće dok se zapanjeni prolaznici okupljaju.

Nejasno je da li je neko povređen spuštanjem rakete na kopno, ali ovo nije prvi put da Kina izražava zabrinutost zbog svog svemirskog otpada .

Kina je lansirala dva satelita na raketi Long March 3B iz centra za lansiranje satelita.

Sateliti čine deo Beidoua, satelitskog radio-navigacionog sistema kojim upravlja Kineska nacionalna svemirska administracija.

Oba satelita su uspešno isporučena u orbitu, ali ne bez ispuštanja odbačenih delova raketnog pojačivača iznad kineskog regiona Guangsi.

Državni organi su brzo pokrenuli istragu nakon što je incident prijavljen i potvrđeno je da je nepoznati predmet zapravo otpad od rakete, dodaje se.

Kina je 26. decembra upozorila da će ostaci rakete pogoditi vodu, ali nije spomenula verovatnoću da će ostaci pasti kopno.

Državna uprava za pomorsku bezbednost saopštila je da će krhotine pasti u Južno kinesko more, kod obale ostrvske provincije Hajnan, između 11 i 12 sati.

Kina je već "u crvenoj zoni" zbog njenih raketnih ostataka koji su opasno padali na Zemlju u naseljenim područjima.

Druge svemirske organizacije poput NASE vode računa da osiguraju da se svaki raketni otpad raspadne na manje komade po ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu, iako to nije uvek uspešno .

Čak i SpaceX Ilona Maska dizajnira delove svojih raketa da se mirno spuste nazad na Zemlju kako bi se ponovo koristile.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track