VOĐA HEZBOLAHA NAJAVIO KRVAVU OSVETU! Nasralah govorio o napadu na Bejrut i grob generala Solejmanija - "NEĆE PROĆI BEZ ODGOVORA"
Foto: Youtube/ABC News/Sky News

VOĐA HEZBOLAHA NAJAVIO KRVAVU OSVETU! Nasralah govorio o napadu na Bejrut i grob generala Solejmanija - "NEĆE PROĆI BEZ ODGOVORA"

Planeta -

"Njegova smrt je bila rezultat flagrantne izraelske agresije" izjavio je večeras lider Hezbolaha, Hasan Nasralah koji je održao govor povodom napada na Bejrut u kom je ubijen jedan od najviših lidera Hamasa.

On je počeo govor odavanjem počasti poginulim "prijateljima", prilikom čega je rekao da je bilo 80 "mučenika" koji su umrli, i istakao je da će "njihova krv i njihove žrtve imati pozitivne posledice na Palestinu, Liban, Irak, Siriju, Jemen i ceo region".

Hasan Nasralah
foto: Youtube printscreen

- Izražavam saučešće mučenicima, i velikom vođi Kasemu Sulejmaniju, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Bagdadu 2020. godine. Grupa koja uključuje sirijsku vladu, Hezbolah, Hamas i druge militantne grupe od Iraka do Jemena, imaju stratešku viziju. Znamo ko su prijatelji, ko neprijatelji i njihove mete su jasne - izjavio je Nasralah i dodao "da organizacije otpora deluju nezavisno jedna od druge, ali da se konsultuju kad je potrebno".

O Osovini otpora na Bliskom istoku

- Svaka organizacija otpora deluje nezavisno, svaka u svojoj zemlji. Možemo da se konsultujemo jedni sa drugima, ali svako donosi odluke u svetlu svojih interesa.

Ovo je treći put da javno govori od početka rata između Izraela i Hamasa. Za napad na Bejrut okrivljuje Izrael - koji nije potvrdio ili negirao da je odgovoran. U napadu je ubijen Saleh al-Aruri, jedan od najviših zvaničnika Hamasa koji su poginuli od početka rata na Bliskom istoku.

- Vođa Sulejmani i njegov Korpus garde Islamske revolucionarne snage, Snage Kurds, nastojao je da pomogne palestinskim grupama na svakom koraku. I u svom grobu on živi. U njegovom mučeništvu, njegov život je postao jači, prisutniji. Vidimo ga u našim raketama, u našim domovima, u suzama dece - izjavio je lider Hezbolaha.

"Veliki korak preduzet u Crvenom moru"

Nasralah je tokom govora pohvalio Hute za gađanje brodova u Crvenom moru, prilikom čega je nabrojao korake koje su grupe širom regiona preduzele protiv Izraela, ali je posebno pohvalio navedenu militantnu grupu iz Jemena.

- Kvalitetan, efikasan, veliki korak bio je prkos u Crvenom moru - izdvojio je lider.

U svom govoru dodao je i da je 7. oktobar oživeo pitanje Palestine i doveo ga u prvi plan.

- Izraelcima je sada jasno da se suočavaju sa narodom koji neće zaboraviti svoju zemlju, svoju istoriju, sadašnjost ili svetinje. Pokreti otpora postaju sve popularniji uprkos naporima da se Hamas okrivi za izraelske masakre u Gazi - dodao je lider.

1 / 6 Foto: Twittter

Nasralah je istakao da je "Izrael potpuno pao u humanom, moralnom i pravnom smislu, i da se u celom svetu gleda na tu zemlju kao na zemlju koja ubija i izgladnjuje decu i civile".

Hezbolah najavio osvetu

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

- Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti - naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Šef Hezbolaha rekao je da je Gaza pokazala "najružniju" stvarnost o SAD.

- Onaj koji ubija u Gazi je američka administracija i američka odluka i američka politika i američki projektil i američka bomba - izjavio je.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track