TRAMP NE ODUSTAJE! Bivši predsednik SAD podneo još jednu žalbu o zabrani kandidovanja u OVOJ državi!
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

NASTAVLJA BORBU

TRAMP NE ODUSTAJE! Bivši predsednik SAD podneo još jednu žalbu o zabrani kandidovanja u OVOJ državi!

Planeta -

Favorit za titulu republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, Donald Tramp, zatražio je od Vrhovnog suda SAD da poništi odluku sudija u Koloradu kojom se on sprečava da učestvuje na unutarstranačkim izborima u toj saveznoj državi.

Podsetimo, Vrhovni sud Kolorada proglasio je sredinom decembra Trampa nepodobnim za reizbor i uklonio ga sa glasačkih listića za lokalne predizbore izbore 5. marta, nakon što ga je niži sud u državi proglasio krivim za podsticanje pobune zbog njegove navodne umešanosti u nemire na Kapitolu 6. januara 2021. godine.

Sudije Vrhovnog suda u presudi su se pozvale na 14. amandman Ustava SAD, koji kaže da se "oficiri" koji su učestvovali u pobuni ne mogu kandidovati za saveznu ili državnu funkciju. Amandman je usvojen 1868. i ciljao je na one koji su se borili za Konfederaciju tokom građanskog rata u SAD.

Tim Trampovih advokata je u žalbi Vrhovnom sudu SAD ustvrdio da u američkoj demokratiji presuda iz Kolorada "ne može biti ispravna".

Donald Tramp, Tramp
foto: AP

Ukoliko ona ostane na snazi, to će "označiti prvi put u istoriji SAD da je pravosuđe sprečilo glasače da glasaju za vodećeg predsedničkog kandidata glavne stranke", navodi se u dokumentu.

Trampovi advokati naveli su niz razloga zbog kojih bi Vrhovni sud SAD trebalo da mu omogući kandidovanje u Koloradu.

"Tekst i forma ustava jasno pokazuju da predsednik nije 'oficir Sjedinjenih Država'", rekli su oni.

Presuda Vrhovnog suda Kolorada, koji šefa države izjednačava sa vojnim oficirima nižeg ranga, "prkosi zdravom razumu", navodi se u podnesku.

Trampov pravni tim tvrdi da su sudije u Koloradu "pogrešile" u definiciji Trampove uloge u neredima na Kapitolu pre tri godine.

"To nije bila 'pobuna' i predsednik Tramp se ni na koji način nije 'angažovao' u 'pobuni'", smatraju oni.

U podnesku se takođe tvrdi da bi "pitanje podobnosti" za predsedničku kandidaturu trebalo da odredi Kongres, a ne sudovi u pojedinim državama.

Prema izveštajima medija, verovatno je da će slučaj preuzeti Vrhovni sud SAD, koji je pod sve većim pritiskom da se izjasni po pitanju potencijalne zabrane Trampu da obavlja javnu funkciju. Međutim, nejasno je koliko će vremena biti potrebno sudijama da donesu odluku.

Tramp je u utorak uložio žalbu Višem sudu Mejna na odluku državnog sekretara te savezne države Šene Belouz da ga diskvalifikuje sa predizbora, pozivajući se na istu klauzulu o podsticanju pobune.

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track