ZAŠTO SE DANIMA KRILO DA JE ŠEF PENTAGONA U BOLNICI? Ostin hospitalizovan 1. januara, stanje se zakomplikovalo nakon intervencije
Foto: Youtube/ CNN

ZAMENICA MINISTRA ODBRANE DONOSILA ODLUKE U NJEGOVOM ODSUSTVU

ZAŠTO SE DANIMA KRILO DA JE ŠEF PENTAGONA U BOLNICI? Ostin hospitalizovan 1. januara, stanje se zakomplikovalo nakon intervencije

Planeta -

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, u bolnici je od ponedeljka zbog zdravsrtvenih komplikacija, objavio je sinoć Pentagon koji o tome nije ranije obavestio javnost.

- Ostin se nalazi u vojnoj bolnici Volter Rid kod Vašingtona od 1. januara zbog komplikacija nastalih posle medicinske intervencije koja nije bila hitne prirode - rekao je portparol Pentagona Pet Rajder u saopštenju, ne navodeći o kakvim komplikacijama se radi.

To je prvo obaveštenje Ministarstva o tome da je Ostin bio primljen u bonicu Volter Rid pet dana ranije.

Portparol je rekao da se Ostin "dobro oporavlja" i da se očekuje da preuzme pune obaveze tokom dana.

- U svakom trenutku zamenica ministra odbrane (Ketlin Hiks) bila je spremna da deluje i da koristi ovlašćenja ministra ukoliko je potrebno - rekao je juče portparol.

To što Pentagon nije javio o ostanku Ostina u bolnici suprotno je redovnoj praksi vezanoj za druge visoke američke zvaničnike ili članove vlade, uključujući i predsednika SAD, prenosi agencija AP.

Pet Rajder, portparol Pentagona
Pet Rajder, portparol Pentagonafoto: AP

Pres asocijacija Pentagona, koja predstavlja pripadnike medija koji izveštavaju iz Ministarstva odbrane, uputila je protest portparolu i pomoćniku ministra odbrane za javna pitanja.

Portparol Pentagona je objasnio za Frans pres da je pomoćnica ministra Ketlin Hiks ovlašćena da preuzme dužnost ministra ako on nije sposoban i da je ona donosila rutinske odluke u ime Ostina protekle nedelje.

Bolnički boravak šefa Pentagona događa se u kontekstu jakih tenzija za SAD na Bliskom istoku vezanih za konflikt između Izraela i Hamasa.

Lojd Ostin, ministar odbrane SAD
Lojd Ostin, ministar odbrane SADfoto: AP/Alex Brandon

Jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran, povećali su broj napada na trgovačke brodove u Crvenom moru, dok druge grupe u Iraku i Siriji napadaju američke snage bazirane u tim zemljama sa raketama i dronovima.

SAD su u četvrtak izvele napad na Bagdad u kome je ubijen šef oružane proiranske grupe koji je, prema Vašingtonu, bio uključen u napade na američke snage u Iraku.

- Predsednik i ministar su već odobrili operaciju u Iraku, ministar je bio u toku - rekao je portparol Pentagona za Frans pres.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track