BLINKEN POKUŠAVA DA SPREČI ŠIRENJE RATA IZ POJASA GAZE NA REGION: Nakon razgovora s Erdoganom i Micotakisom stigao u JORDAN
Foto: AP/Evelyn Hockstein, EPA/Turkish President Press Office

NASTAVAK TURNEJE PO BLISKOM ISTOKU

BLINKEN POKUŠAVA DA SPREČI ŠIRENJE RATA IZ POJASA GAZE NA REGION: Nakon razgovora s Erdoganom i Micotakisom stigao u JORDAN

Planeta -

Entoni Blinken, državni sekretar SAD, nastavlja danas u Jordanu posetu regionu Bliskog istoka u nastojanju da se po svaku cenu spreči širenje rata iz Pojasa Gaze.

Blinken je stigao u Aman sinoć i sastaće se danas sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim, a posetiće i centar Svetskog programa hrane u jordanskom glavnom gradu, najavio je jedan američki zvaničnik u njegovoj pratnji.

U kratkom govoru sinoć, na aerodromu u Haniji na Kritu u Grčkoj, gde se sastao sa premijerom Kirjakosom Micotakisom, on je rekao da se mora "osigurati da se sukob ne proširi".

On je dodao da situacija na granici između Izraela i Libana izaziva veliku zabrinutost i da želi da se učini sve kako bi se osiguralo da tamo nema eskalacije.

Entoni Blinken u Amanu s Ajmanom Safadijem, šefom diplomatije Jordana
Entoni Blinken u Amanu s Ajmanom Safadijem, šefom diplomatije Jordanafoto: AP/Evelyn Hockstein

Libanska islamistička organizacija Hezbolah ispalila je desetine raketa na sever Izraela u subotu i taj napad je predstavljen kao prvi odgovor na ubistvo, koje se pripisuje Izraelu, drugog čoveka Hamasa, u utorak kraj Bejruta.

"Želimo da osiguramo da zemlje, koje misle isto, upotrebe svoje veze, svoj uticaj, svoje odnose sa nekim učesnicima koji bi mogli biti uključeni da kontrolišu stvari kako bi se osiguralo da se sukob ne proširi", rekao je Blinken, ističući posebno ključnu ulugu koju Turska može da odigra posle razgovora u subotu u Istanbulu sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis ugostio Blinkena na Kritu
Grčki premijer Kirjakos Micotakis ugostio Blinkena na Kritufoto: AP/Evelyn Hockstein

Rat između Izraela i palestinskog Hamasa koji danas ulazi u četvrti mesec je podstakao strah da će se proširiti zbog porasta napetosti, ne samo na izraelsko-libanskoj granici već u Iraku, Siriji i u Crvenom moru.

Blinken, čija zemlja podržava Izrael vojno i politički, insistira na povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze, smanjenju broja civilnih žrtava, radu na postizanju trajnog regionalnog mira i osnivanju palestinske države.

Blinken sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu
Blinken sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulufoto: EPA/Turkish President Press Office

Šta će se desiti u posleratnom periodu sa rekonstrukcijom u Pojasu Gaze i upravljanjem tom teritorijom će takođe biti centralna tema razgovora s arapskim partnerima SAD koji u ovoj fazi pre svega zahtevaju održivi prekid vatre.

Posle Jordana Blinken putuje u Katar, zemlju koja je posredovala sedmodnevnom primirju u ratu krajem novembra.

On će potom posetiti Abu Dabi pre nego što u ponedeljak stigne u Saudijsku Arabiju, a potom u Izrael gde će, kako je priznao, imati razgovore koji neće biti laki.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:54

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanaca, među njima i Bajden i Blinken

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track