ZBOG ČEGA JE KRENUO HAOS U NEMAČKOJ: Odluka koalicione vlade Olafa Šolca POKRENULA LAVINU, evropska sila ovakve proteste NE PAMTI
Foto: EPA/Jen Schlueter Pool, EPA Christopher Neundorf, EPA/Anna Szilagyi, AP/Monika Skolimowska

najveći protest u novijoj istoriji nemačke

ZBOG ČEGA JE KRENUO HAOS U NEMAČKOJ: Odluka koalicione vlade Olafa Šolca POKRENULA LAVINU, evropska sila ovakve proteste NE PAMTI

Planeta -

Nemačka je ušla u drugi dan blokade neverovatnih razmera, usled protesta poljoprivrednika protiv vlade kancelara Olafa Šolca koji se danas nastavlja, a tokom kojeg su juče desetine hiljada njih skoro potpuno blokirali zemlju izvođenjem traktora na ulice.

Juče praktično nije bilo dela Nemačke koji je normalno funkcionisao pošto je na drumovima bilo hiljade traktora u najvećem protestu poljoprivrednika u istoriji te zemlje, koji su blokirali ključne saobraćajnice.

Tokom protesta bila je blokirana Brandenburška kapija, a 5.500 traktora je krenulo u centar Minhena.

1 / 21

Zbog čega su krenuli protesti?

Poljoprivrednici su ovim masovnim protestima jasno stavili do znanja da se protive planovima nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Ovaj talas nezadovoljstva pridružuje se širim industrijalnim borbama koje potresaju zemlju tokom cele godine, a u fokusu su i "železničari". Oba sindikata zahtevaju bolje radne uslove, dok se poljoprivrednici pobunjuju protiv planiranih ukidanja subvencija za goriva.

Protesti su, naime, eskalirali zbog odluke koalicione vlade Olafa Šolca prošlog meseca i plana koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel. Predlozi su deo paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024.godinu. Ovim su stavljene u centar rasprave o budućnosti radničkih prava i ekonomske politike u zemlji.

Protest, protest farmera, Nemačka
foto: AP/Bernd Wei'brod

I nemačke mašinovođe kreću u protest

Sindikat nemačkih mašinovođa GDL pozvao je na višednevni štrajk u toj zemlji koji bi trebalo da počne u sredu uveče, objavio je Velt.

Navodi se da bi ova obustava rada trebalo da potraje do petka uveče, a nemačka železnička kompanija "Dojče ban" želi da sudski zabrani taj štrajk.

Kako je tada objavio nemački portal Velt, ova obustava rada trebalo bi da potraje do petka uveče, a nemačka železnička kompanija "Dojče ban" želi da sudski zabrani taj štrajk.

Kompanija "Dojče ban" želi sudski da zabrani štrajk

Ta kompanija je juče saopštila da su pokrenuli proces na Sudu rada u Frankfurtu iz kojeg je potvrđeno da su primili zahtev "Dojče bana".

Navodi se da železnička kompanija smatra ovaj štrajk disproporcionalnim i dovodi u pitanje da li GDL uopšte može da pregovara sa "Dojče banom".

Protest, protest farmera, Nemačka, Berlin
foto: AP/Monika Skolimowska

Vicekancelar: Ekstremne snage preotele protest

Ono što je izazvalo dodatnu zabrinutost jesu tvrdnje nemačkog vicekancelara Roberta Habeka, koji je juče upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika koji se održava širom zemlje.

DPA je prenela da je Habek pozvao na zaštitu demokratije.

"Otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli"

Robert Habek, koji je i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

- Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli - poručio je Habek.

Protest, protest farmera, Nemačka
foto: EPA/Anna Szilagyi

Bild: Ovakve demonstracije odavno nisu viđene

Kako je nemački Bild preneo, tako velike demonstracije nisu odavno viđene u Nemačkoj, ali se navodi i da im nije kraj pošto su za danas poljoprivrednici najavili nove akcije.

Ipak, navodi se da se očekuje da će, nakon jučerašnjeg Besnog ponedeljka održanog širom zemlje, one ipak biti manjeg obima.

Navodi se da će, između ostalog, biti paljene lomače i biti organizovana okupljanja učesnika protesta, uključujući i ona na brodovima tegljačima u Bad Hersfeldu, kao i na saobraćajnoj obilaznici oko Berlina.

Bild procenjuje da ipak ne bi trebalo da bude većih blokada saobraćaja, ali da bi to moglo da se promeni već sutra.

Tada bi, prema najavi sindidata kada nemačkih mašinovođa GDL, trebalo da počne trodnevni štrajk na železnici koji se očekuje da će potrajati do petka.

Protest, protest farmera, Nemačka
foto: Antonio Pisacreta / Zuma Press / Profimedia

Nemačka vlada: Neće biti promena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija

Iz nemačke vlade ubrzo su se oglasili, naglasivši da neće biti promena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija.

Kako je Rojters objavio, dok širom Nemačke traju protesti poljoprivrednika, vlada u Berlinu poručuje da ne razmatra dalje promene u vezi sa planom postepenog ukidanja poljoprivrednih subvencija.

- Unutar vlade se ne razmatra bilo kakva promena (u vezi s tim) - kazao je portparol nemačke vlade, prenosi Gardijan.

Navodi se da je on poručio da je "na kraju krajeva vlada ta koja treba da odlučuje i bude predvodnik".

- A time ne mogu uvek svi da budu zadovoljni - rekao je portparol vlade kancelara Olafa Šolca.

Kurir.rs/Die Welt/Bild/The Guardian/Yahoo News

Bonus video:

09:14

NEMAČKA SAMO POČETAK, CELOJ EVROPI PRETE PROTESTI TOKOM 2024. GODINE! Analitičari za Kurir: Jasne su posledice rata u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track