VELIKI NAPAD HUTA U CRVENOM MORU Baražna vatra dronovima i raketama po brodovima, dejstvovala američka i britanska RATNA MORNARICA
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Aaron Lau/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia, EPA/Yahya Arhab

DRAMA

VELIKI NAPAD HUTA U CRVENOM MORU Baražna vatra dronovima i raketama po brodovima, dejstvovala američka i britanska RATNA MORNARICA

Planeta -

U Crvenom moru je izveden jedan od najvećih napada koji su Huti, pobunjenici iz Jemena koje podržava Iran, do sada pokrenuli na brodove na tom području.

Oni su ispalili baražnu vatru dronova i raketa, pa su američki i britanski ratni brodovi morali da dejstvuju i obore projektile.

Britanski Gardijan prenosi da su vlasti ove dve zemlje objavile da se radilo o "velikom angažovanju" bojnih brodova.

Navodi se da za sada nema podataka o materijalnoj šteti ili stradalim ljudima.

AP je objavio da se napad Huta desio uprkos planiranom glasanju koje bi večeras trebalo da se održi u Savetu bezbednosti UN, a kojim bi trebalo da budu osuđeni njihovi napadi uz zahtev da odmah prestanu.

Huti, Izrael, Palestina
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia, U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Podseća se da Huti tvrde da je cilj napada koje izvode da zaustave rat koji Izrael vodi porotiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Prema podacima privatne firme za obaveštajne poslove "Embri" najnoviji napad se dogodio u vodama blizu jemenskih luka Hodeida i Moka.

"Embri" je naveo da su u napada kod Hodeide posade napadnutih brodova putem radio veze saopštile da su videle rakete i dronove, kao i da su im američki i saveznički ratni brodovi hitno poručili da se "plovila nastave dalje maksimalnom brzinom".

Jemen, Huti, raketa, dron
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da je kod obala Moke posada broda videla ispaljivanje rakete, kao i dron u vazduhu i manja plovila koja su ih pratila.

Britanska vojska je takođe izvestila o incidentu kod Hodeide.

Centralna komanda američke vojske je saopštila da su Huti pokrenuli "složeni napad" koji je uključivao donove koji nose bombe, protivbrodske krstareće rakete i jednu protivbrodsku balističku raketu.

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:36

3.500 PRIPADNIKA ISISA DOŠLO JE NA TERITORIJU EVROPE! ZNATE LI DA SU TO RADIKALNI ISLAMISTI? Tomić: A Huti su eksponencija, pravi proksi ratnici Irana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track