VELIČANSTVENO OTKRIĆE U SEVERNOJ DAKOTI Rudari SLUČAJNO pronašli kost OVE IZUMRLE VRSTE! Hitno se oglasili STRUČNJACI (VIDEO)
Foto: Prntscreen

NEVEROVATNO

VELIČANSTVENO OTKRIĆE U SEVERNOJ DAKOTI Rudari SLUČAJNO pronašli kost OVE IZUMRLE VRSTE! Hitno se oglasili STRUČNJACI (VIDEO)

Planeta -

Rudari uglja u Severnoj Dakoti pronašli su zapanjujuće otkriće kada su iskopali delimičan skelet mamuta sa kompletnom kljovom dužine 2,1 metra.

Rudari su otkrili dobro očuvanu kljovu mamuta dok su vršili iskopavanja u rudniku, u blizini grada Beulah. Prema KFIR-u , kljova je izvađena i utovarena u kamion pre nego što su je rudari primetili.

Oblast je brzo zatvorena kako bi paleontolozi iz Geološkog zavoda Severne Dakote, državnog istorijskog društva Severne Dakote i Biroa za upravljanje zemljištem mogli da iskopaju staro korito potoka gde su pronađeni fosili.

Na tom mestu su postepeno iskopali više od 20 kostiju skeleta mamuta, uključujući rebra, lopaticu, zub i delove kukova.

Ovo otkriće je izvanredno, rekao je Klint Bojd , viši paleontolog Geološkog zavoda Severne Dakote, u izjavi.

"Ovaj primerak je jedan od najkompletnijih skeleta mamuta otkrivenih u Severnoj Dakoti, što ga čini uzbudljivim i naučno važnim otkrićem", rekao je on.

Džef Person, paleontolog iz Geološkog zavoda Severne Dakote, rekao je za Asošiejted pres da je "čudesno" što kljova nije oštećena tokom uklanjanja.

Kosti su bile prekrivene zaštitnim plastičnim omotima pre nego što su prevezene u paleontološku laboratoriju u Centru za nasleđe Severne Dakote i Državnom muzeju u Bizmarku. Oni će biti pažljivo očišćeni kako bi mogli da se detaljno pregledaju.

Zatim će se kosti koristiti za edukaciju šire javnosti o životu tokom poslednjeg ledenog doba, iako se još ne zna gde će se čuvati.

Nekoliko vrsta mamuta živelo je u Severnoj Americi tokom ledenog doba, uključujući vunastog mamuta ( Mammuthus primigenius ) i kolumbijskog mamuta ( Mammuthus columbi ). Kada se kosti potpuno očiste, paleontolozi će moći da identifikuju kojoj vrsti mamuta pripadaju.

Mamuti su izumrli pre oko 10.000 godina. Visoke temperature izazvale su gubitak staništa za ovu vrstu, što je u kombinaciji sa ljudskim lovom dovelo do ogromnog smanjenja populacije.

Naučnici su koristili fosile mamuta kako bi otkrili nešto više o ovim gigantskim stvorenjima. Genetsko testiranje je pokazalo da su vunasti mamuti bliže povezani sa modernim afričkim slonom, nego sa azijskim slonom. Istraživanja su takođe pokazala da su karakteristične osobine vunastih mamuta, uključujući njihove manje uši, velike naslage masti i paperjastu dlaku, postale izraženije tokom 700.000 godina kako su se prilagođavali uslovima ledenog doba.

2021. godine naučnici su sekvencionirali DNK dobijenu iz ostataka mamuta kako bi otkrili da je kolumbijski mamut hibrid između vunastog mamuta i ranije nepoznate genetske loze mamuta.

(Kurir.rs/Live science/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track