AKO NAPADNU EU, NEĆEMO VAS BRANITI: Isplivale šok tvrdnje o razgovoru Trampa i fon der Lajenove - "Dugujete mi 400 MILIJARDI"
Foto: Youtube/Al Jazeera English/Donald J Trump

AKO NAPADNU EU, NEĆEMO VAS BRANITI: Isplivale šok tvrdnje o razgovoru Trampa i fon der Lajenove - "Dugujete mi 400 MILIJARDI"

Planeta -

Jedan od najviših evropskih političara ispričao je kako je bivši američki predsednik Donald Tramp privatno upozorio da SAD neće priteći u pomoć Evropskoj uniji u slučaju da ona bude vojno napadnuta.

- Morate da shvatite da ako je Evropa napadnuta, mi vam nikada ne bismo pritekli u pomoć i podržali vas - rekao je Tramp predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen 2020. godine, tvrdi francuski evropski komesar Tjeri Breton, koji je takođe prisustvovao tom sastanku na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Usput, NATO je mrtav i mi ćemo otići, napustićemo NATO - takođe je rekao Tramp, navodi Breton. I dodao: "I uzgred, dugujete mi 400 milijardi dolara jer niste platili, Nemci, ono što ste morali da platite za odbranu", rekao je Breton o napetom sastanku, kojem je prisustvovao i tadašnji Šef trgovine EU Fil Hogan.

Breton se osvrnuo na događaj u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak, samo nekoliko dana pre nego što će Republikanska partija održati svoj glavni skup 15. januara u Ajovi, uvodno takmičenje u Trampovom pokušaju da pobedi republikansku nominaciju za trku za povratak u Belu kuću.

Članovi stranke glasaće za kandidate među kojima su Tramp, guverner Floride Ron DeSantis i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, koji u anketama zaostaju za bivšim predsednikom. Brisel strahuje od mogućnosti da se Tramp vrati na mesto predsednika SAD.

Kao komesar zadužen za industrijsku politiku i odbrambenu agendu EU, Breton se zalagao za jačanje sopstvenih kapaciteta EU za samoodbranu usred rata u Ukrajini, a u utorak je predložio fond od 100 milijardi evra za povećanje proizvodnje oružja u Ukrajini.

Tramp u velikoj prednosti

- Bio je to veliki poziv za buđenje i on bi mogao da se vrati - rekao je Breton o Trampu.

- Dakle, sada više nego ikad znamo da smo prepušteni sami sebi. Mi smo članice NATO-a, skoro svi, naravno da imamo saveznike, ali nemamo drugu opciju nego da drastično ojačamo ovu kolonu kako bismo bili spremni na sve što se desi .

Donald Tramp ima veliku prednost u odnosu na svoje rivale za republikansku predsedničku nominaciju samo pet dana pre početka državnog izbornog takmičenja, prema anketi Rojtersa i Ipsosa objavljenoj u sredu.

Bivšeg predsednika podržava 49 odsto republikanaca, pokazali su rezultati ankete. Bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli dobila je podršku 12 odsto republikanaca, a guverner Floride Ron DeSantis 11 odsto. Oko 18 odsto ispitanih reklo je da ne zna kome bi podržalo.

Izgledi u trci su se malo promenili od leta, čak i kada su se Trampovi pravni problemi gomilali, a njegovi rivali mesecima vodili kampanju. Većina anketa Rojtersa i Ipsosa od avgusta pokazala je da Tramp uživa podršku otprilike polovine republikanskog biračkog tela.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track