PANIKA U ŠVEDSKOJ NAKON NAJAVE MOGUĆEG RATA: Usijali se telefoni nacionalne linije za pomoć "IMAMO SAMO TRI I PO BRIGADE" (FOTO)
Foto: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia, U.S. Army / Zuma Press / Profimedia, Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPOZORENJE UPUTILA DVA ZVANIČNIKA IZ SEKTORA ODBRANE

PANIKA U ŠVEDSKOJ NAKON NAJAVE MOGUĆEG RATA: Usijali se telefoni nacionalne linije za pomoć "IMAMO SAMO TRI I PO BRIGADE" (FOTO)

Planeta -

Upozorenje dvojice visokih šveskih zvaničnika iz sektora odbrane upućeno sunarodnicima da se pripreme za rat izazvalo je zabrinutost i optužbe da se bespotrebno diže panika, navodi BBC.

Podseća se da je Karl-Oskar Bolin, ministar civilne odbrane rekao na konferenciji o odbranu u nedelju da bi "moglo da dođe do rata u Švedskoj".

Tu njegovu poruku potom podržao i general Mikael Biden, glavni komandant švedske vojske, koji je rekao da bi se svi Šveđani trebali da se mentalno pripreme na tu mogućnost.

Britanski medijski servis navodi da su, međutim, opoziocini političari usprotivili tonu ovih upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Anderson rekla je za švedsku televiziju da, iako je bezbednosna situacija ozbiljna, "nije baš kao da je rat pred vratima".

Organizacija za dečja prava Bris saopštila je da njihova nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata. Ali ove nedelje zabeležen je porast zabrinutih poziva mladih koji su videli vesti ili objave na TikToku u kojima se govori o tome.

- Ovo je bilo dobro pripremljeno, nisu se samo izlanuli. Trebalo je da pruže informacije namenjene deci kada izlaze s ovakvim informacijama za odrasle - kazala je za BBC Maja Dal, portparolka Brisa.

švedska vojska
foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia

Uprkos oštrim porukama, izjave ministra civilne odbrane i vojnog komandanta smatraju se pozivom na uzbunu. Nakon više od dva veka mira Švedska je na nekoliko koraka od ulaska u NATO. Čeka zeleno svetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske. Vojni komandant Biden je rekao da njegove izjave nisu ništa novo.

On je pre mesec dana posetio ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna od zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote.

- Ne želim da zabrinem ljude, već da nateram više ljudi da razmišlja o situaciji u kojoj se nalaze i sopstvenim odgovornostima - rekao je general Biden švedskom listu Aftonbladet.

Finska je već ušla u NATO, a ruski zvaničnici prete da će ona biti "prva koja će stradati" ako napetosti s NATO eskaliraju.

švedska vojska
foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švedski ministar civilne obrane rekao je da njegov cilj nije da se među ljudima širi panika, već da steknu svest o tome što se zapravo događa. On je pozvao lokalne vlasti, organizacije za hitne slučajeve i pojedince da reaguju.

- Ako postoji jedna stvar koja me drži budnim noću, to je osećaj da se stvari odvijaju presporo - rekao je Bolin na konferenciji Društvo i odbrana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku tokom te konferencije da sarađuje s njegovom zemljom i drugima državama na proizvodnji oružja.

švedska vojska
foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premijer Ulf Kristerson je poručio je da će 2024. Švedska ispuniti NATO cilj da potroši dva odsto BDP na vojnu odbranu, udvostručivši tako potrošnju od 2020.

Stručnjak za odbranu Oskar Jonson rekao je da je ton upozorenja šefova odbrane "poput oluje" i da je 90 odsto onoga što je rečeno proizašlo iz frustracije jer se premalo čini za izgradnju civilne i vojne obrane.

- Vreme je ograničeno i cilj je bio pozvati na buđenje agencije, pojedince i odseke. Švedske oružane snage su neverovatno kompetentne, ali nisu dovoljno velike za slučaj rata. Najnoviji zakon o odbrani kaže da bi trebalo da uspostavimo tri i po brigade, dok je Ukrajina imala 25 kada je rat počeo - naveo je Jonson.

švedska vojska
foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

BBC navodi da je upozorenje generala Bidena došlo neposredno nakon upozorenja šefa poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost (BBN) Jaceka Sjevjere da bi, kako bi izbegle rat s Rusijom, zemlje na istočnom krilu NATO trebalo da naprave trogodišnji plan kako bi bile spremne za sukob.

Sjevjera je rekao da je izveštaj nemačkog Saveta za spoljne odnose, u kojem se sugeriše da bi Nemačka i NATO trebalo da pripreme svoje oružane snage da budu u stanju da odbiju ruski napad u narednih šest godina, "previše optimističan".

švedska vojska
foto: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Jonson, analitičar sa švedskog Univerziteta odbrane, rekao je da, iako je rat moguć, trebalo da se poklopi nekoliko faktora da do njega stvarno i dođe: ruski rat u Ukrajini treba bi da bude pri kraju da bi ruska vojska imala vremena da se obnovi i naoružati, a Evropa bi trebalo da izgubi američku vojnu podršku.

- Sve je to u okvirima mogućeg - zaključio je Jonson.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: N. V.)

Bonus video:

04:23

NJE SE TREBA ČUVATI, ERDOGAN ZNA DA ISKORISTI PRAVI TRENUTAK Tomić: Čim Olaf Šolc interveniše, Švedska NIJE ISPUNILA ZAHTEVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track