IZRAEL OPTUŽUJE! JUŽNA AFRIKA PRODUŽENA RUKA TERORISTA: Tenzije prvog dana suđenja za genocid nad Palestincima
Foto: Printscreen/Youtube

IZRAEL OPTUŽUJE! JUŽNA AFRIKA PRODUŽENA RUKA TERORISTA: Tenzije prvog dana suđenja za genocid nad Palestincima

Planeta -

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas da je Južna Afrika "pravna produžena ruka Hamasa", pošto je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

- Južna Afrika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi i ignorisala činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane, samo zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid - napisao je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da Južna Afrika "nastoji da dozvoli Hamasu da se vrati u Izrael i počini ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra".

- Predstavnici Hamasa u sudu, južnoafrički advokati, takođe ignorišu činjenicu da Hamas koristi civilno stanovništvo u Gazi kao živi štit i da deluje iz bolnica, škola, skloništa Ujedinjenih nacija, džamija i crkava sa namerom da ugrozi živote stanovnika Pojasa Gaze - naveo je Hajat.

Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida. Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze. Izrael će izneti svoj odgovor pred sudom sutra.

Kurir.rs/Novosti

Bonus video:

05:47

NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV PLAN ZA ISTREBLJENJE SRBA! Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa JEDNIM CILJEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track