VEČERAS POČINJE NAPAD AMERIKE I VELIKE BRITANIJE? Novinar "Tajmsa" tvrdi: Sunak obavešten, kreću VAZDUŠNI UDARI po Hutima
Foto: Printscreen/Yputube, Shutterstock

VEČERAS POČINJE NAPAD AMERIKE I VELIKE BRITANIJE? Novinar "Tajmsa" tvrdi: Sunak obavešten, kreću VAZDUŠNI UDARI po Hutima

Planeta -

Velika Britanija i SAD izvešće vazdušne udare na vojne ciljeve pobunjeničkog pokreta Ansar Alah (Huti) u Jemenu u noći između 11. i 12. januara, tvrdi novinar Tajmsa Stiven Svinford na društvenoj mreži X.

Prema njegovim rečima, premijer Velike Britanije Riši Sunak obavestio je članove britanskog kabineta o "vojnoj intervenciji večeras".

Napominje se da su lider opozicione Laburističke partije Velike Britanije Kir Starmer i predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Lindzi Hojl obavešteni o planovima vlade.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze, Huti su rekli da će izvršiti napade na izraelsku teritoriju i da neće dozvoliti brodovima povezanim sa Izraelom da prođu kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab al-Mandeb.

Huti su od sredine novembra napali više od 20 brodova i civilnih plovila u Crvenom moru, prema procenama Centralne komande SAD.

Kao odgovor, američke vlasti, zajedno sa saveznicima, pokrenule su operaciju "Prosperity Guardian" kako bi osigurale slobodu plovidbe i zaštitu brodova.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja