KIM DŽONG UN POKAZAO ČIME RASPOLAŽE Lider Severne Koreje poslao specifičan "POKLON" zemlji u komšiluku, očekuju se reakcije
Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

šok

KIM DŽONG UN POKAZAO ČIME RASPOLAŽE Lider Severne Koreje poslao specifičan "POKLON" zemlji u komšiluku, očekuju se reakcije

Planeta -

Severna Koreja ispalila je danas balistički projektil sa svoje istočne obale, nekoliko dana nakon vežbi bojevom municijom koje je organizirao Pjongjang u blizini pomorske granice s Južnom Korejom, saopštio je Seul.

"Severna Koreja ispalila je neidentifikovani balistički projektil prema Istočnom moru", rekao je u saopštenju načelnik glavnog stožera Južne Koreje. U sredu je severnokorejski vođa Kim Džong-un opisao Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja" zemlje.

Japanska obalska straža rekla je da se radi o "objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Severne Koreje", pozivajući se na informacije ministarstva odbrane te zemlje, i zatražila od brodova da budu oprezni. Zadnja raketa koju je Severna Koreja lansirala 18. decembra bila je raketa klase Hvasong-18, najnaprednija koju ima, i ispaljena je u Japansko more.

Kim: "Južna Koreja je naš najveći neprijatelj"

"Konačno je došao istorijski trenutak kada bismo (Južnu Koreju) trebali da definišemo kao državu koja je najviše neprijateljski raspoložena prema (Severnoj Koreji)", rekao je Kim, nazivajući Južnu Koreju "glavnim neprijateljem".

"Komentari označavaju promenu u politici Severne Koreje i nagoveštavaju da će Pjongjang zauzeti čvršći stav u budućnosti", kažu analitičari. Prošle je godine Severna Koreja status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a. Napetosti na Korejskom poluostrvu rastu nakon što je Pjongjang u novembru lansirao prvi vojni špijunski satelit.

U decembru je Severna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svetlu rastućeg neprijateljstva s SAD-om. Vašington i njegovi saveznici istovremeno su počeli da upravljaju sistemom za razmenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track