KATASTROFA EPSKIH RAZMERA Vlada Engleske izdala VAŽNO upozorenje: Veliku Britaniju očekuje NEVIĐENI HAOS, na udaru su OVI LJUDI
Foto: Shutterstock

užas

KATASTROFA EPSKIH RAZMERA Vlada Engleske izdala VAŽNO upozorenje: Veliku Britaniju očekuje NEVIĐENI HAOS, na udaru su OVI LJUDI

Planeta -

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) izdala je žuto meteorološko upozorenje koja pokrivaju celu Englesku i upozorava na značajne uticaje, a upozorenje traje do četvrtka 18. januara. UKHSA upozorava na potencijalno remetilački sneg do niskih nivoa početkom sledeće nedelje.

Ova vest stiže u trenutku kada bi arktička eksplozija trebalo da gurne Britance u snežni mraz, a u najnovijim predviđanjima se upozorava na ogromne količine padavina i zimske opasnosti.

UKHSA, koje je vladino telo odgovorno za zaštitu javnog zdravlja, upozorilo je da bi niske temperature mogle da izazovu značajne uticaje na sektor zdravstvene i socijalne zaštite.

U upozorenju se navodi da bi uticaji niskih temperatura mogli uključivati uočeno povećanje mortaliteta u populaciji, posebno u starosnoj grupi od 65+ ili onima sa određenim zdravstvenim stanjima.

Niske temperature mogle bi da donesu sve više zimskih pljuskova na obalama sa vetrom, posebno na istoku, što će dovesti do značajnog zahlađenja vetra. Predviđaju se veoma niske temperature tokom noći sa oštrim mrazom i niskim temperaturama tokom dana.

Uticaji niskih temperatura se takođe mogu odraziti i na mlađe starosne grupe, i to kroz promenu raspoloženja što može uticati na radnu snagu mladih.

U sredu se očekuje drugi vremenski sistem koji bi mogao da dovede širenije ometajućih snežnih padavina na niske nivoe u južnim i centralnim delovima Engleske. Ovo potencijalno može ponovo da dopre do severa do severne Engleske.

Stručnjaci su rekli da su predstojeća hladnoća i sneg posledica iznenadnog stratosferskog zagrevanja koje, uprkos svom imenu, uzrokuje pad temperatura u Velikoj Britaniji. To stvara promene u mlaznoj struji koje dovode do onoga što se naziva 'blokiranje visokog pritiska'. Ovo sprečava da drugi vremenski sistemi prođu pored njega, što znači da Velika Britanija doživljava produžene periode niskih temperatura, a, u nekim slučajevima i velike količine snega.

Zlatibor, sneg
foto: Beta/Dragan Karadarević

"Doći će do ponovnog oživljavanja zaista hladnog vremena i to će se proširiti širom Velike Britanije početkom sledeće nedelje", upozorio je šef meteorološke službe za situacionu svest Vil Lang.

"U početku to znači da će pljuskova biti sve više oko obala, koji će se sve više pretvarati u sneg u mnogim oblastima, posebno dalje na severu" dodao je on.

Napredne prognoze ukazuju da bi sneg mogao da pokrije skoro celu zemlju do kraja sledeće nedelje.

Podsećanja radi, velike vremenske nepogode zadesile su i Ameriku, a, savezna država Ajova nalazi u centru brutalne zimske oluje.

(Kurir.rs/Mirror/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:32

EVROPA PARALIZOVANA ZBOG SNEGA! DA LI U SRBIJU STIŽE KIJAMET? Nemačka, Engleska, Holandija, a sada i Slovenija odsečene OD SVETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track