DA LI SE BLIŽI KRAJ RATA? Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo kraj borbe na severu Pojasa Gaze
Foto: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

neizvesno

DA LI SE BLIŽI KRAJ RATA? Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo kraj borbe na severu Pojasa Gaze

Planeta -

Završene su intenzivne borbe izraelskih oružanih snaga protiv islamističke grupe Hamas na severu Pojasa Gaze, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

U ponedeljak je izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao da će intenzivna faza kopnene ofanzive na jugu primorske enklave u oblasti grada Kan Junis uskoro biti okončana , prenosi The Times of Israel.

"Na kraju rata neće biti vojne pretnje iz Gaze. Hamas neće moći da kontroliše i funkcioniše kao vojna sila u Pojasu Gaze, a ID će imati punu slobodu delovanja da uradi sve što je potrebno da brani građane Izraela", rekao je Galant, i dodao: "Možda će potrajati, ali će se završiti potpunom pobedom."

"Svi okviri Hamasa su demontirani. Sada radimo na uklanjanju džepova otpora. To ćemo postići napadima, vazdušnim napadima, specijalnim operacijama i dodatnim aktivnostima", nastavlja Galant.

Iako će se period intenzivnih borbi uskoro završiti, oružane snage moraju nastaviti vojni pritisak kako bi obezbedile oslobađanje preostalih izraelskih talaca u Gazi, rekao je on.

Galant je naglasio da ako dođe do prekida vatre to će značiti da je sudbina talaca zapečaćena dugi niz godina u zatočeništvu Hamasa.

"Bez vojnog pritiska, niko neće razgovarati sa nama. Samo sa pozicije sile mogu se osloboditi taoci", kazuje on.

Konstantan je pritisak međunarodnih zemalja u kom traže da Izrael smanji intezitet napada kao i da spreči i masovne civilne žrtve tokom bombardovanja u Pojasu Gaze.

Vašington je pozvao Izrael da pređe sa teškog bombardovanja na ciljanije napade na islamističku militantnu grupu Hamas.

(Kurir.rs/The Times of Israel/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track