UČENICI U NEMAČKOJ HTELI DA UVEDU ŠERIJAT U ŠKOLE Njih četvoro iznelo NEVEROVATNE zahteve
Foto: Shutterstock

istraga u toku

UČENICI U NEMAČKOJ HTELI DA UVEDU ŠERIJAT U ŠKOLE Njih četvoro iznelo NEVEROVATNE zahteve

Planeta -

Strogo odvajanje devojčica i dečaka, obvezne marame za devojčice i devojke… Četvorica srednjoškolaca zahtevala su uvođenje strogih šerijatskih pravila u njihovoj školi u Nemačkoj. Policija istražuje slučaj.

Četvorica učenika muslimanske veroispovesti pozvali su na uvođenje strogih islamskih pravila u svojoj srednjoj školi "Nordštat" u Nojsu, gradu u nemačkoj pokrajini Severnom Porajnju i Vestfaliji. Kako prenose mediji, učenici stari 17, dvojica od 18 i jedan od 19 godina tražili su da se nastava striktno razdvoji po polovima, da muškarci drže časove plivanja dečacima, a žene devojčicama i da devojčice obvezno nose tradicionalne marame.

Tražili su da čak i čet grupe koje postoje za komunikaciju unutar razreda budu razdvojene po polovima, kao i da se muslimanima osigura prostorija u školi u kojoj bi mogli da se mole i da im se petkom dozvoli raniji odlazak iz škole kako bi mogli da idu u džamiju.

Mediji navode da su njih četvorica na nastavi izričito izjavila da odbacuju demokratiju. Javno su podržavali kamenovanje i druga kršenja ljudskih prava, a na društvenim mrežama su širili video-snimke salafističkih propovednika kao što je Pier Fogel. Također su, pišu mediji, vršili pritisak na druge muslimane koji su u njihovim očima bili „loši muslimani“.

Provereni i roditelji, istraga u toku

Sve to nalazi se u policijskom izveštaju u koji je imao uvid nemački javni servis VDR. Uprava škole je o slučaju obavestila policiju prošlog decembra, a o tome su, kako se navodi, informirani i organi državne bezbednosti, nadležno državno tužilaštvo, kao i pokrajinska kancelarija kriminalističke policije (LKA).

Navodno je bilo i nekoliko incidenata prošle godine, u martu i decembru. Za trojicu od četvorice učenika kaže se da su već́ registrovani zbog sličnih problema. Međutim, istražitelji nisu pronašli bilo kakvu kaznenu relevantnost, barem ne u incidentima koji su se dogodili u martu. Državno tužilaštvo još istražuje što se dogodilo u decembru sumnja se da se radilo o pretnjama i prinudi.

Kako se navodi u policijskom izveštaju, provereni su i roditelji četvorice učenika, ali nije utvrđeno ništa što ugrožava državu. Istražitelji su informirali i pokrajinsku kriminalističku policiju sa zahtevom da se to prosledi saveznom MUP-u i Uredu za zaštitu Ustava.

Preventiva nije uspela

Škola se obratila i preventivnom programu "Putokaz" za ekstremne islamiste, koji provodi Severno Porajnje i Vestfalija i pozvala njihovog stručnjaka. No to nije imalo uspeha, navodi se u policijskom izveštaju.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Rojl (CDU) ocenio je u razgovoru za list Rheinische Post da je slučaj vrlo ozbiljan. On je pozvao roditelje, nastavnike i ljude koji rade s mladima da budu budniji po pitanju islamističke radikalizacije: "Ako primetite da se nešto događa, pobrinite se za to što pre. Ne smemo dozvoliti da naši najmlađi kroz propagandu dospeju u ruke ekstremističkih grupa“, poručio je ministar Rojl.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:36

3.500 PRIPADNIKA ISISA DOŠLO JE NA TERITORIJU EVROPE! ZNATE LI DA SU TO RADIKALNI ISLAMISTI? Tomić: A Huti su eksponencija, pravi proksi ratnici Irana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja