IZNENAĐENJE: Saudijska Arabija najavila priznavanje Izraela, ako se reši palestinsko pitanje
Foto: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

IZNENAĐENJE: Saudijska Arabija najavila priznavanje Izraela, ako se reši palestinsko pitanje

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin-Farhan izjavio danas da bi njegova zemlja mogla priznati Izrael ako se reši palestinsko pitanje.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu šef saudijske diplomatije je rekao da je prvi korak ka rešenju tog pitanja prekid vatre „na svim stranama“.

„Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države“, rekao je Bin-Farhan.

Na pitanje da li bi Saudijska Arabija u tom kontekstu pristala da prizna Izrael, kao deo šireg dogovora, on je odgovorio potvrdno, prenele su agencije.

Godine 2020. četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan su priznale Izrael na osnovu niza sporazuma nazvanih Avramovi sporazumi i tako ostavili po strani dugogodišnji arapski zahtev za palestinskom državom.

Od tada administracija SAD nastoji da podstakne Saudijsku Arabiju, koja se uveliko smatra liderom u muslimanskom svetu, da sledi taj primer, što bi moglo utrti put drugim muslimanskim zemljama da priznaju Izrael.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:15

NA BLIKSOM ISTOKU SUKOBLJENA DVA TROUGLA VELIKIH SILA? General: U oba se nalazi Saudijska Arabija, a evo koje zemlje ih čine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track