OLUJA NAPRAVILA HAOS Jak sneg i ledena kiša poremetili saobraćaj u Skandinaviji i Nemačkoj
Foto: Shutterstock

OLUJA NAPRAVILA HAOS Jak sneg i ledena kiša poremetili saobraćaj u Skandinaviji i Nemačkoj

Planeta -

Jak sneg i ledena kiša pogodili su danas delove severne i centralne Evrope, obustavili saobraćaj u nekim skandinavskim regionima i izazvali velike poremećaje na aerodromima u Frankfurtu i Oslu.

Na aerodromu u Frankfurtu, najprometnijem u Nemačkoj, ledena kiša je sprečila poletanja, javila je novinska agencija Dpa. U popodnevnim satima je bilo letova pošto je kiša popustila, ali su stotine ranije otkazane.

U norveškom Oslu aerodrom je privremeno zatvoren jer je jak sneg smanjio vidljivost. Portparolka aerodroma Ilva Selijus Trulsen rekla je da je "veoma neobično" da velika količina snega i vetar remete saobraćaj i da je obustava letova "izuzetno retka pojava". Aerodrom je u toku dana ponovo otvoren.

Obilne snežne padavine izazvale su zastoj saobraćaja u velikim delovima Skandinavije. Vozači su ostali zaglavljeni na putevima i autoputevima, javni prevoz je kasnio, na nekim trajektnim rutama otkazivani su polasci i neki mostovi su zatvoreni.

Policija je u nekoliko delova Danske pozvala ljude da ostanu kod kuće. Obilne snežne padavine pogodile su i jug Švedske.

Rano jutros, ledena kiša je širom zapadne i južne Nemačke bila uzrok mnogih nesreća na zaleđenim putevima. Mnoge škole i vrtići zatvoreni su iz predostrožnosti, a neke kompanije su zaposlenima ponudile da rade od kuće.

Nemačka nacionalna železnica Dojče ban otkazala je nekoliko međugradskih vozova i objavila da je maksimalna brzina njenih brzih vozova ograničena iz predostrožnosti na 200 kilometara na čas do kraja dana.

Mali aerodrom u Sarbrikenu zatvoren je do kraja dana, a kašnjenja i otkazivanja polazaka bilo je i u Minhenu i drugim gradovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja