VELIKA BRITANIJA U ŽESTOKOM PROBLEMU Vojska se suočava sa KRIZOM, posledice su KATASTROFALNE
Foto: Peter Macdiarmid / Eyevine / Profimedia

VELIKA BRITANIJA U ŽESTOKOM PROBLEMU Vojska se suočava sa KRIZOM, posledice su KATASTROFALNE

Planeta -

Plan Kraljevske mornarice da rasporedi svoj nosač aviona HMS "Kvin Elizabet" u Crvenom moru suočava se sa značajnim preprekama zbog kritične kadrovske krize.

Nosač aviona je vredan oko tri milijarde funti.

Uprkos pozivima za njegovo raspoređivanje u regionu, posebno u svetlu nedavnih vazdušnih napada koje su Britanija i SAD pokrenule protiv pobunjenika Huta, nedostatak članova posade ometa ove planove.

Nosač aviona HMS "Kvin Elizabet", deo "Karijer strajk grup" (CSG), trenutno se suočava sa operativnim izazovima. Britanski Telegraf saznaje da RFA "Fort Viktorija" ne može da plovi zbog nedostatka mornara. Ovaj brod je od vitalnog značaja za obezbeđivanje neophodnih zaliha kao što su municija, avioni, rezervna oprema i hrana za sve raspoređene.

Dok Kraljevska mornarica tvrdi da HMS "Kvin Elizabet" može da radi bez RFA "Fort Viktorija", upućeni sugerišu da bi postupak bez njega bio neoptimalan. RFA Fort Viktorija, u kojoj je obično angažovana posada od 100 ljudi, trenutno radi sa znatno smanjenom radnom snagom.

HMS Kvin Elizabet, nosač aviona
foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Kraljevska mornarica se trenutno suočava sa značajnom kadrovskom krizom, što utiče na njene operativne sposobnosti i globalno prisustvo. Ovu krizu karakteriše nagli pad regrutovanja i gubitak kvalifikovanog osoblja, što predstavlja pretnju po efikasnost i spremnost mornarice.

Izazovi regrutovanja su posebno akutni u podmorničkoj službi, koja je neophodna za upravljanje nuklearnim podmornicama Ujedinjenog Kraljevstva. Podaci o regrutovanju za Kraljevsku mornaricu i Kraljevske marince pokazuju zabrinjavajući pad od 22,1% u 12 meseci koji su prethodili martu 2023, što je oštriji pad od onog koji su doživele Kraljevsko vazduhoplovstvo i britanska vojska.

Nedostatak osoblja ne utiče samo na zapošljavanje, već dovodi i do operativnih ograničenja. Na primer, mornarica je morala da povuče fregate zbog nedostatka osoblja.

Kritičari, uključujući Tobijasa Elvuda, bivšeg predsednika Odbrambenog komiteta za odbranu Parlamenta Velike Britanije, izrazili su zabrinutost zbog ovih odluka, s obzirom na ionako preopterećeno stanje površinske flote Velike Britanije.

(Kurir.rs/B92/Preneo: A.N.)

Bonus video:

07:39

VELIKA BRITANIJA OBJAVILA SNIMAK NAPADA U JEMENU Ovako je Tajfun RAZORIO zgradu, nestala je u SEKUNDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track