BAJDEN: Nastavićemo napade na Hute u Jemenu
Foto: EPA/YAHYA ARHAB, AP Evan Vucci

BAJDEN: Nastavićemo napade na Hute u Jemenu

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas da će američko-britanski napadi na Hute u Jemenu da se nastave dok god oni nastavljaju svoje napade na trgovačke brodove u Crvenom moru.

Na pitanje novinara u Beloj kući o tim udarima Bajden je odgovorio:“Jel oni zaustavljaju Hutije? Ne. Jel će se nastaviti? Da“.

Američka vojska je noćas četvrti put za manje od nedelju dana gađala uporišta pobunjenika Huta u Jemenu zbog ugrožavanja bezbednosti pomorskog saobraćaja u Crvenom moru.

Američke vojne snage izvele su udare iz Crvenog mora na 14 projektila pobunjenika ;Huti, koje podržava Iran, navela je na mreži X američka vojna komanda za Bliski istok.

Projektili jemenskih pobunjenika bili su spremni za lansiranje i predstavljali su „neposrednu pretnju“, navela je američka komanda.

Udari na te položaje usledili su posle zvanične objave juče da su SAD stavile Hute opet na spisak terorista. Sankcije koje idu uz zvanično određivanje neke ekstremističke grupe a je teroristička znači da se time prekida njihov izvor finansiranja.

Vašington je pobunjenike Hute nazvao „teroristima“ koji nastavljaju napade na trgovačke brodove u Crvenom moru i u Adenskom zalivu.

Kurir.rs/Beta/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track