RUSIJA POKREĆE OFANZIVU NA KIJEV? Ukrajina upozorava SAD na plan Moskve SLEDI NAPAD DUŽ CELE LINIJE FRONTA
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

šok

RUSIJA POKREĆE OFANZIVU NA KIJEV? Ukrajina upozorava SAD na plan Moskve SLEDI NAPAD DUŽ CELE LINIJE FRONTA

Planeta -

Rusija možda planira novu ofanzivu velikih razmera na leto duž cele linije fronta koja verovatnu uključujući i oblast Кijeva.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici su to anonimno preneli Fajnenšel tajmsu.

Cilj Moskve biće potpuno zauzimanje Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti, iako stručnjaci smatraju da nijedna strana trenutno nema perspektivu za operativni iskorak.

Ukrajina iz tog razloga prelazi na strategiju "aktivne odbrane" odnosno zadržavanje položaja uz traženje slabih tačaka i vazdušne udare na daljinu. To bi trebalo da omogući Ukrajini da izgradi svoje snage i pripremi se za 2025. godinu kad bi kontraofanziva imala veće šanse.

Takvu strategiju podržava Zapad.

Smatra se da će slepa odbrana bez lokalnih kontranapada odati inicijativu Ruskoj Federaciji i omogućiti Putinu da demonstrira celom svetu da Ukrajina ne može da dobije rat.

- Podrška Zapada će biti ključna za Ukrajinu, ali čak i ako Bela kuća postigne sporazum sa Кongresom malo je verovatno da će ponuditi skok u sposobnostima i tehnologiji koji bi omogućio Ukrajini da odlučno povrati svoju prednost ove godine - navodi Fajnenšel tajms.

Zapadni zvaničnik, uključen u politiku Ukrajine, anonimno je za novine rekao da su SAD uverene da Ukrajinci imaju sve što im je potrebno da održe svoju poziciju.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:22

RUSIJA KINŽALIMA SRUŠILA POLA KIJEVA! Stručnjaci: To nije mali grad, bilo bi dobro da Amerika bude manje sebična i dalekovidija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track