SAMO JE JOŠ ONA PREPREKA TRAMPU DO REVANŠA SA BAJDENOM: U republikanskoj trci ostalo DVOJE, bivša ambasadorka u UN ne odustaje
Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia, Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

RON DESANTIS, GUVERNER FLORIDE, PODRŽAO BIVŠEG AMERIČKOG PREDSEDNIKA

SAMO JE JOŠ ONA PREPREKA TRAMPU DO REVANŠA SA BAJDENOM: U republikanskoj trci ostalo DVOJE, bivša ambasadorka u UN ne odustaje

Planeta -

Niki Hejli, bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, sada je poslednja republikanka u trci koja ima šansu, doduše malu, da spreči DonaldaTrampa u osvajanju predsedničke nominacije.

To je i zvanično postalo jasno nakon odustajanje Rona Desantisa, guvernera Floride, koji je nakon toga objavio da će podržati Trampa.

Pobednik preostalog republikanskog duela za nominaciju će izaći na megdan predsedniku Džou Bajdenu, verovatnom kandidatu demokrata, na izborima u novembru.

Glas Amerike navodi da, prema većini anketa, više od 70% republikanaca ima povoljno mišljenje o Trampu. Zbog toga je Desantis bio u poziciji da je morao da se obraća biračima koji su se i dalje divili Trampu, kao i onima koji mu se snažno protive.

Desantis nije uspeo da osvoji ni jedne, ni druge. Nikada nije uspešno objasnio većini Trampovih pristalica zašto je bolja opcija od Trampa, dok su republikanci koji žele da se reše bivšeg predsednika podelili svoje glasove među više kandidata. Hejli se, posebno, nametnula kao favorit među umerenim republikancima.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Relativno rano povlačenje Desantisa je samo potvrdilo koliko je i dalje snažan uticaj koji bivši američki predsednik Tramp ima nad Republikanskom partijom. Desantis je podržao Trampa u video poruci koja je objavljena na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Mnogi su smatrali da je Desantis glavni kandidat za republikansku nominaciju 2024, i prirodni naslednik Trampa, zbog ratobornog stila i duboko konzervativnih gledišta. Početkom 2023, u nekoliko anketa bio je rame uz rame sa Trampom.

Međutim, podrška koju je dobijao je počela da opada zbog pogrešne strategije u kampanji, interakcije sa biračima koja nije bila dovoljno opuštena i Trampove nepromenjene popularnosti kod velikog dela baze republikanskih glasača.

Donald Tramp
foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Protivio se dodatnoj američkoj vojnoj pomoći Ukrajini i preduzeo kaznene mere protiv kompanije "Volt Dizni" nakon što se oglasila i kritikovala zakon Floride kojim se ograničava razgovor o rodu, i seksualnosti u učionicama.

Republikanski kritičari Desantisa koji se zalažu za davanje povlastica i podsticaja razvoju biznisa smatrali su da je njegov okršaj sa "Diznijem" bio nepotreban.

Dok su mnogi veliki donatori u ranoj fazi podržali Desantisa, počeli su da se povlače počevši od leta.

Ron Desantis
Ron Desantisfoto: AP Meg Kinnard

Robert Bigelou, koji je dao milione u donacijama grupi koja je podržavala Desantisa, rekao je u avgustu da prekida da ga finansira, pošto ga je odbio guvernerov beskompromisan stav o abortusu.

Desantisove nevolje su počele i pre nego što je ušao u trku.

U martu, kada je protiv Trampa podignuta optužnica zbog pokušaja da prikrije isplate porno zvezdi Stormi Danijels kako ne bi javno pričala o njihovom odnosu, bivšem predsedniku je značajno porasla popularnost pošto su republikanci stali iza njega.

Mnogi su poverovali u Trampove tvrdnje da predstavnici pravosuđa pokušavaju da ga spreče da postane predsednik.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track