MAĐARSKA NIKAKO NE PODLEŽE PRITISCIMA BRISELA! Sijarto poslao jaku poruku EU: Ni govora nema o pružanju NOVČANE pomoći
Foto: Beta/Miloš Miškov

MAĐARSKA NIKAKO NE PODLEŽE PRITISCIMA BRISELA! Sijarto poslao jaku poruku EU: Ni govora nema o pružanju NOVČANE pomoći

Planeta -

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto smatra da su poslednjih nekoliko dana i nedelja više puta dokazali da rat između Rusije i Ukrajine nema rešenje na bojnom polju i da raste samo broj poginulih.

Mađarska se protivi da se Ukrajini obezbedi 5 milijardi evra vojne pomoći iz Evropskog mirovnog fonda (EPF), vanbudžetskog mehanizma finansiranja Evropske unije (EU), u narednih nekoliko godina, i očekuje "žestoke debate" po tom pitanju na predstojećem briselskom samitu lidera EU 1. februara, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Ovo je prvi put ove godine da se Savet EU za spoljne poslove sastaje. Na dnevnom redu su, naravno, dva velika bezbednosna izazova koji prete našem kontinentu: rat u Ukrajini i sukob na Bliskom istoku. Biće žestokih debata, jer nažalost proratna stranka u Briselu i dalje predlaže da se obavezujemo da ćemo Ukrajini isporučivati oružje dugi niz godina, a do sada za 5 milijardi evra", napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Peter Sijarto
foto: EPA / Georgi Licovski

Budimpešta je ranije saopštila da neće podržati dodelu još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra iz EPF-a sve dok trenutna situacija oko najvećeg mađarskog zajmodavca OTP banke ostane nerešena. Ukrajina je banku navela kao međunarodni sponzor rata, ali je kasnije uklonjena sa crne liste Kijeva.

Budimpešta sada traži garancije Kijeva da se ovakva crna lista OTP banke ili drugih mađarskih kompanija neće ponoviti u budućnosti. Štaviše, Mađarska ne podržava davanje Ukrajini 50 milijardi evra finansijske pomoći iz budžeta EU za 2024-2027, već umesto toga predlaže da se takva pomoć pruža postepeno i uz strogu kontrolu trošenja sredstava.

Sijarto smatra da je ratna histerija ista. On takođe misli da su poslednjih nekoliko dana i nedelja više puta dokazali da ovaj rat nema rešenje na bojnom polju i da raste samo broj poginulih.

"Što duže traje rat, to će biti više žrtava", dodao je ministar spoljnih poslova.

On je takođe podsetio da ministri spoljnih poslova EU planiraju da u Briselu razgovaraju o situaciji na Bliskom istoku.

"Nadam se da ćemo pre kasnije doći do tačke u kojoj će svi shvatiti da uspeh protivterorističke operacije služi interesima ne samo Izraela, već i celog sveta. Moramo da obezbedimo da nijedan teroristički napad kao što je onaj koji je opustošio Izrael početkom oktobra će se ponoviti bilo gde u svetu", zaključio je Sijarto.

(Kurir.rs/Tass/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja