EGIPAT OŠTRO ZAPRETIO ETIOPIJI: Sve veća drama na istoku Afrike ARAPSKA REPUBLIKA STALA NA STRANU SOMALIJE
Foto: Peter KOVALEV / AFP / Profimedia

varnice

EGIPAT OŠTRO ZAPRETIO ETIOPIJI: Sve veća drama na istoku Afrike ARAPSKA REPUBLIKA STALA NA STRANU SOMALIJE

Planeta -

Egipatski predsednik Abdel Fattah el Sisi navodi da Egipat neće dozvoliti bilo kakvu pretnju SomalijI!

Al-Sisi se oglasio nakon što je Etiopija rekla da će razmotriti priznavanje zahteva za nezavisnost Somalilenda u sporazumu koji bi joj omogućio pristup morskoj luci. Primedbe su najoštrije do sada po tom pitanju od strane Egipta, koji već ima hladne odnose sa Etiopijom, a govore da bi se Кairo mogao umešati u spor koji je podigao nove tenzije na nestabilnom Rogu Afrike.

Somalilend je proglasio nezavisnost od Somalije 1991. godine, ali nije dobio priznanje ni od jedne zemlje. Ugovor o zakupu luke, koji je dogovoren ranije ovog meseca i čega realizaciju, bio bi blagodat za Etiopiju, koja nema izlaz na more, ali je razbesneo Somaliju.

- Egipat neće dozvoliti nikome da preti Somaliji ili da utiče na njenu bezbednost. Ne pokušavajte da pretite Egiptu, ne pokušavajte da pretite njegovoj braći, posebno ako od njega traže da interveniše - rekao je Sisi govoreći na konferenciji za novinare tokom poseta predsednika Somalije Hasana Šeika Mohamuda.

Abdel Fatah el Sisi
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Memorandum o razumevanju podrazumeva da će Etiopija da razmotri priznavanje nezavisnosti Somalilenda u zamenu za pristup luci. Zakupila bi 20 km obale oko luke Berbera u Adenskom zalivu na 50 godina u vojne i komercijalne svrhe. Trenutna glavna luka Etiopije za pomorski izvoz nalazi se u susednoj državi Džibuti.

- Moja poruka Etiopiji je da pokušaj da se zapleni deo zemlje da bi se kontrolisao je nešto na šta niko neće pristati - rekao je Sisi rekavši da je saradnja na razvoju bolja strategija.

Etiopija je u nedelju odbacila kritike Egipta i navela da je to samo komercijalni sporazum koji ima za cilj da zemlji obezbedi pristup moru, a ne pokušaj aneksije kopna.

- To nije aneksija ili preuzimanje suvereniteta nad teritorijom bilo koje okolne države - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Etiopije Redvan Husien u objavi na društvenoj mreži X.

Odnosi između Egipta i Etiopije, koji koriste reku Nil, godinama su napeti zbog velike brane koju je Etiopija izgradila na Plavom Nilu.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:02

EGIPAT IMA VELIKU ODGOVORNOST ZA SUKOB HAMASA I IZRAELA! Eksperti tvrde: Kada stopiraju bombardovanje, KREĆU U KOPNENU INVAZIJU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track