PRVI PUT SE ZA NJU ČULO ZAHVALJUJUĆI NBA ZVEZDI: Priča o ćerki Kim Džong Una, naslednici severnokorejskog NUKLEARNOG ARSENALA
Foto: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

SAZNANJA JUŽNOKOREJSKIH OBAVEŠTAJACA O Kim Džu Ae

PRVI PUT SE ZA NJU ČULO ZAHVALJUJUĆI NBA ZVEZDI: Priča o ćerki Kim Džong Una, naslednici severnokorejskog NUKLEARNOG ARSENALA

Planeta -

Mlada ćerka lidera Severne Koreje Kima Džonga Una njegova je „najverovatnija" naslednica, prema špijunskoj službi Južne Koreje - Nacionalnoj obaveštajnoj službi (NIS).

Šta, dakle, znamo o Kim Džu Ae i koliko je verovatno da će ona jednog dana zameniti oca?

Kin Džong Un je izuzetno tajnovit kad je u pitanju njegova porodica i zbog toga se vrlo malo toga zna o njima.

On je tajio čak i vlastitu ženu Ri Sol Ju neko vreme posle venčanja - ona se nije pojavila u javnosti sve do 2012. godine.

Južnokorejski mediji javili su da su se oni venčali 2009, a da su dete dobili 2010. godine.

Veruje se takođe da je ona majka Kim Džu Ae, koja je rođena nekoliko godina kasnije.

Postojanje Kim Džu Ae prvi put je javno pomenuto 2013. godine, nakon što je penzionisana američka košarkaška zvezda Denis Rodman bio na kontroverznom putovanju u Severnu Koreju.

Rodman je ispričao da je provodio vreme da Kimovom porodicom, opuštajući se kraj mora i da je „držao njihovu bebu", koju je nazvao Džu Ae.

Kim Džong Un, ćerka
foto: Printscreen Reuters

Čak i severnokorejski mediji „za nju samo kažu ćerka Kima Džonga Una, ne pominjući njeno ime niti godine", kaže Fjodor Tertickij, koji istražuje severnokorejsku politiku na Univerzitetu Kukmin u Seulu.

„Ne zna se ništa drugo, makar ne javno", dodaje on.

On procenjuje da ona ima između 10 godina i ranog tinejdžerskog uzrasta.

Na privatnom brifingu prošle godine, obaveštajna služba je obavestila južnokorejske političare da Kim Džu Ae nikada nije upisana u neku zvaničnu prosvetnu ustanovu i da se školuje kod kuće u Pjongjangu.

Služba je dodala da ona voli hobije kao što su jahanje, plivanje i skijanje.

Jedan od ljudi koji su prisustvovali brifingu kasnije je rekao novinarima da je Kim Džong Un posebno zadovoljan njenim jahačkim veštinama.

Južnokorejski obaveštajci kažu da ona ima starijeg brata i mlađu braću i sestre čiji pol agencija nije potvrdila.

Oni nikad nisu viđeni u javnosti.

„Debitantsko pojavljivanje"

Kim Džu Ae se prvi put pojavila u javnosti u novembru 2022. godine, kad je zajedno sa ocem išla na testiranje projektila i od tada je viđana uz njega veliki broj puta, i na vojnim i na nevojnim događajima.

Nedavno su se na proslavi Nove godine na Stadionu 1. maja u Pjongjangu, ona i njen otac poljubili u obraz.

U decembru je bila i na lansiranju severnokorejske interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo Hvasong-18, najnaprednije oružje dalekog dometa u arsenalu ove zemlje.

Bila je s njim i na lansiranju špijunskog satelita Maligjong-1 u novembru.

Kim Džong Un, ćerka
foto: Printscreen Reuters

Zahvaljujući tom satelitu, Pjongjang tvrdi da će im Džong Un moći da vidi šta se dešava u Beloj kući u Vašingtonu.

U februaru 2023. godine, Radio Slobodna Azija javio je da je vlada Severne Koreje naložila svima koji se zovu Kim Džun Ae da promene ime, za šta je rekla da je uobičajena praksa kad je u pitanju vladajuća dinastija.

Posmatrači Severne Koreje takođe ističu da se Kim Džu Ae sada oslovljava sa „poštovana" ćerka, a ne „voljena" ćerka.

Pridev „poštovana" rezervisan je za najcenjenije i najuglednije u Severnoj Koreji.

U slučaju Kima Džonga Una, na primer, nazivali su ga „poštovanim drugom" tek nakon što je učvršćen njegov status kao budućeg vođe.

Moguća naslednica?

Severna Koreja je duboko izolovana i spoljnom svetu nije jasno zašto su pojavljivanja Kim Džu Ae uz oca postala toliko učestala.

Građanima Severne Koreje govori se da porodica Kim potiče od svete loze, što znači da samo oni mogu da vode zemlju i neki analitičari kažu da uvođenje nje u javnost u u takom malom uzrastu može da bude način severnokorejskog vođe da osigura da se njegova ćerka etablira mnogo pre nego što preuzme vlast.

Ne postoji, međutim, jasna naznaka da bi se nasleđivanje moglo desiti u skorije vreme, a odbačene glasine iz prošlosti da je Kim Džong Un, koji je nedavno, kako se smatra, napunio 40 godina, lošeg zdravlja.

Drugi kažu da bi to takođe mogao da bude način da Kim Džong Un pokaže da je brižan porodični čovek u jednom duboko patrijarhalnom društvu.

„Sa bivšim liderima Kimom Džongom Ilom i Kimom Ilom Sungom, bilo je mnogo propagande koja se usredsređivala na ulogu severnokorejskog lidera kao materinske i očinske figure", kaže Edvard Hauel, predavač politike na Univerzitetu u Oksfordu i stručnjak za Korejsko poluostrvo.

Kim Džong Un
foto: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

„Tako da mislim da se taj simbolizam nastavio njenim prikazivanjem zajedno sa ocem u javnosti."

Od osnivanja Severne Koreje 1948. godine, njom su vladali muški pripadnici porodice Kim, a ako Kim Džu Ae zaista jednog dana nasledi oca, ona će biti prva žena koja će predvoditi zemlju.

Ali „imati člana krvne loze Kim toliko je ključno za severnokorejsko liderstvo da čak iako je žena, to je bolje nego imati nekoga ko nije član porodice Kim", kaže Hauel.

On veruje da postoji još jedan potencijalni pretendent za nasleđivanje Kima Džong Una - liderova sestra Kim Jo Džong, koja je prvi put zvanično pomenuta u državnim medijima u martu 2014. godine.

Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una
Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Unafoto: EPA/ YONHAP

Ona je na visokom položaju u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje.

„Ona je mnogo starija od Kim Džu Ae i očigledno ima mnogo više iskustva u severnokorejskoj politici", kaže on.

„Dakle, bilo da je ćerka ili sestra, obe su žene, ali je ipak najvažnije da su one Kim."

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)

Bonus video:

03:01

SEVERNA KOREJA ODGOVARA RUSIMA ZBOG UVOZA ORUŽJA! Stručnjaci sigurni: JEDNO SE ZNA u vezi potencijalnog Trećeg svetskog rata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track