KONTROVERZNI VIDEO Američka CIA pokušava da nagovori ruske agente da promene stranu , ali se javio KREMLJ i odgovorio na prozivke
Foto: Printscreen Twitter

napeto

KONTROVERZNI VIDEO Američka CIA pokušava da nagovori ruske agente da promene stranu , ali se javio KREMLJ i odgovorio na prozivke

Planeta -

Američka CIA objavila je visokoprodukcijski video na ruskom jeziku koji pokušava da ubedi ruske obaveštajne agente da promene stranu i postanu dvostruki agenti Vašingtona.

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je u julu da nezadovoljstvo nekih Rusa zbog rata u Ukrajini stvara jedinstvenu priliku za regrutovanje špijuna i da je ta organizacija neće propustiti.

Video postavljen na zvaničnom kanalu CIA na društvenoj mreži Iks cilja ruske patriote zaposlene u obaveštajnoj zajednici za koje se smatra da su izdani zbog korupcije u elitnim krugovima i loše opreme i snabdevanja ruskih oružanih snaga.

„Oni oko vas možda ne žele da čuju istinu. Ali mi želimo. Niste bespomoćni“, poručuje im skoro trominutni video, koji navodi i načine da stupe u kontakt sa američkom agencijom. Glavni lik u videu, uz melanholičnu klasičnu muziku, je izmišljeni 35-godišnjak zaposlen u vojnoj obaveštajnoj agenciji. Prikazan je kao patriota koji voli Rusiju i nekada je služio kao padobranac.

„Imam li dovoljno hrabrosti da se suprotstavim ovoj izdaji?“, kaže on u snimku, pre nego što otkriva da je shvatio da su pravi neprijatelji u Rusiji korumpirano rukovodstvo i elita.

„Vrhunsko rukovodstvo je prodalo zemlju za palate i jahte, dok naši vojnici žvaću truli krompir i pucaju u praistorijsko oružje. Naši ljudi su primorani da plaćaju mito da bi našli posao“, nastavlja 35-godišnjak na snimku, koji suprotstavlja snimke blede ruske zime sa luksuznim automobilima i šampanjcem.

Glavni junak potom ističe da ga je patriotizam podstakao na saradnju sa CIA-om, a na kraju se vidi kako kontaktira tu američku agenciju.

Kremlj je odbacio navode o loše opremljenoj vojsci iznete u snimku. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da je ovakva praksa korišćenja medija i društvenih mreža za regrutovanje uobičajena i da CIA to čini svake godine.

Peskov je dodao da je CIA napravila grešku jer je objavila snimak na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, mreži koja je zabranjena u Rusiji i kojoj se može pristupiti samo preko VPN-a.

„Neko treba da kaže CIA da je kod nas VKontakte mnogo popularniji od zabranjenog Iks-a i da je tamo publika mnogo veća“, dodao je Peskov, pozivajući se na rusku društvenu mrežu.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:13

PREGOVARALA I CIA, PRIMIRJE TREBALO DA TRAJE DUŽE OD 4 DANA! Preko 80% Izraelaca dalo ŠOKANTNO mišljenje o napadima na Gazu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track