HEJLI IMA JOŠ 7 NEDELJA DA PRIKUPI REPUBLIKANSKE DELEGATE: Posle toga se pravila unutarstranačkih izbora menjaju u TRAMPOVU KORIST
Foto: AP Matt Rourke, Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

trka

HEJLI IMA JOŠ 7 NEDELJA DA PRIKUPI REPUBLIKANSKE DELEGATE: Posle toga se pravila unutarstranačkih izbora menjaju u TRAMPOVU KORIST

Planeta -

Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline i nekadašnja američka ambasadorka u UN, ne želi da da odustane nakon teškog poraza na unutarstranačkim izborima u Nju Hempširu.

- Ovo je borba za delegate. Mi tek počinjemo - kazao je za CNN njen savetnik Džef Zeleni.

U toj borbi za delegate pred Hejli se nalazi težak posao, pošto nakon Nju Hempširu i prethodnog kokusa u Ajovi Tramp već ima osetnu prednost od 32 delegata za Republikansku nacionalnu konvenciju u julu u odnosu na svega 17 koliko ima ona.

Da bi neko od njih dvoje bio proglašen za predsedničkog kandidata republikanaca potrebno je da obezbedi barem 1.215 od ukupno 2.429 delegata koji se utvrđuju tokom unutarstranačkih izbora.

Niki Hejli
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U godinama kada niko od kandidata za republikansku predsedničku nominaciju nije aktuelni šef Bele kuće, kao što je to slučaj ove godine, taj neophodan broj delegata se obično ne dostiže pre maja, a nekad i juna.

Tramp je 2016. do "magičnog" broja delegata stigao 26. maja te godine.

Ono što bi moglo da predstavlja veliki problem za Hejli, s obzirom na Trampove prve dve ubedljive pobede u Ajovi i Nju Hempširu i vođstvo u anketama, jeste da se proporcionalni sistem dodeljivanja delegata primenjuje još samo sedam nedelja.

Donald Tramp
foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Do tada Hejli može da osvaja delagate čak i kada gubi od Trampa na predstojećim unutarstranačkim izborima u drugim saveznim državama.

Od 15. marta na tim izborima se prelazi na sistem dodele delegata po kojem pobednik uzima sve, što za sada uopšte ne odgovara Hejli.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:36

DEMOKRATE NA IZBORIMA PLANIRAJU SCENARIO IZ 2020. GODINE PROTIV TRAMPA! Jelača uživo iz Njujorka: Možda je Hejli bolji izbor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track