Bela kuća: Iran neće imati atomsku bombu!

Saopštenje

Bela kuća: Iran neće imati atomsku bombu!

Planeta -
Obama i Netanjahu "naglasili su da se u potpunosti slažu po pitanju zajedničkog cilja - sprečiti Iran da proizvede nuklearno oružje", saopštila je Bela kuća

VAŠINGTON - Izraelski premijer Banjamin Netanjahu i američki predsednik Barak Obama, složili su se danas da je njihov "zajednički cilj" da spreče Iran da proizvede nuklearnu bombu.

U telefonskom razgovoru sa Obamom, Netanjahu je ponovio svoj zahtev da treba povući "jasnu crvenu liniju" i zaustaviti Teheran na putu razvoja nuklearnog programa koji može da dovede do proizvodnje atomskog oružja.

Iran je, u međuvremenu, zatražio od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da nešto preduzme po pitanju ubistava iranskih nuklearnih naučnika i "sajber napada" za koje Teheran krivi Izrael i SAD.

Obama i Netanjahu "naglasili su da se u potpunosti slažu po pitanju zajedničkog cilja - sprečiti Iran da proizvede nuklearno oružje", saopštila je Bela kuća.

Dvojica državnika dogovorila su se da SAD i Izrael "blisko sarađuju i usklađuju svoje aktivnosti" prema "pretnji koju predstavlja Iran" i da nastave da održavaju redovne konsultacije o tom pitanju, dodaje se u saopštenju.

Netanjahu je juče privukao pažnju Generalne skupštine UN, oštro napavši Iran i zahtevajući da se sprovede hitna akcija obustave programa obogaćivanja uranijuma te zemlje, na nivou na kojem može da proizvede nuklearnu bombu.

On nije direktno pomenuo da bi Izrael mogao da izvrši jednostrani napad, ali je rekao da su iranska postrojenja za obogaćivanje uranijuma legitimna meta, prenele su agencije.

Netanjahu je, tokom govora u GS UN držao crtež bombe i upozorio da će Iran za godinu dana imati dovoljno obogaćenog uranijuma da proizvede nuklearnu bombu.

Obama je u telefonskom razgovoru rekao i da će SAD učiniti sve da spreče Iran da proizvede nuklaerno naoružanje, ali da Netanjahu mora da bude precizniji u javnosti kada govori o tome šta treba da navede Vašington da reaguje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja