ŠTETA OD POPLAVE BROJI SE U MILIJARDAMA Objavljene prve procene nakon ekološke katastrofe u Libiji
Foto: EPA Stringer

Apokalipsa

ŠTETA OD POPLAVE BROJI SE U MILIJARDAMA Objavljene prve procene nakon ekološke katastrofe u Libiji

Planeta -

Smrtonosna poplava u Libiji u septembru predstavljala je klimatsku i ekološku katastrofu koja zahteva 1,8 milijardi dolara za obnovu i oporavak, navodi se u međunarodnom izveštaju u sredu.

Kako prenosi Rojters, ogromni delovi grada Derne su uništeni u poplavi, nakon što je jaka kiša usled oluje Danijel probila kroz dve stare brane, odnevši čitave okruge u Mediteran.

Libija
foto: AP Jamal Alkomaty

U izveštaju Svetske banke, Ujedinjenih nacija i Evropske unije navedeno je da je katastrofa pogodila oko 1,5 miliona ljudi ili 22 odsto stanovništva Libije, a citiraju se podaci humanitarne agencije UN OCHA od 4.352 potvrđena smrtna slučaja, a 8.000 se i dalje vodi kao nestalo.

Libija je od 2014. godine podeljena između rivalskih frakcija na istoku i zapadu zemlje uprkos prekidu vatre postignutom 2020. godine.

U međunarodnom izveštaju se navodi da je urušavanje dve brane delimično posledica njihovog zastarelog dizajna zasnovanog na neažuriranim hidrološkim informacijama, ali delimično i rezultat lošeg održavanja i problema sa upravljanjem tokom građanskog rata u toj zemlji.

Poplave su uništile ili oštetile više od 18.500 kuća, što je ekvivalentno 7% stambenog fonda Libije, u početku je raseljeno skoro 44.800 ljudi, uključujući 16.000 dece, navodi se u izveštaju.

U njemu se navodi da "ograničena odgovornost i kapacitet" libijskih institucija predstavljaju "ključni izazov za procese oporavka", dok se očekuje da će slaba koordinacija između rivalskih vlasti ugroziti sposobnost vlade da "usmerava, upravlja, isplaćuje i prati" sredstva za oporavak.

(Kurir.rs/ Reuters/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:33

IZ POTPEĆKOG JEZERA UKLONJENO 40.000 METARA KUBNIH SMEĆA: Riblji fond i sav živi svet zauvek ugroženi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track