TRAMP VODI PROTIV BAJDENA: Ankete pokazuju - Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom
Foto: Shutterstock

TRAMP VODI PROTIV BAJDENA: Ankete pokazuju - Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom

Planeta -

Donald Tramp vodi u odnosu na predsednika Džoa Bajdena za šest procenata, pokazala je najnovija anketa Rojtersa/Ipsos. Anketa je, takođe, pokazala da su Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom koji je ove nedelje došao u fokus.

Anketa rađena širom zemlje na uzorku od 1.250 odraslih Amerikanaca pokazala je da Tramp vodi u odnosu na Bajdena sa 40 odsto prema 34 odsto, dok su ostali nesigurni ili planiraju da glasaju za nekog drugog ili nikog. Anketa je imala marginu greške od tri procentna poena.

Anketa Rojtersa/Ipsosa sprovedena ranije ovog meseca pokazala da su Tramp i Bajden izjednačeni.

Dok je Tramp u utorak u Nju Hempširu lako pobedio svoju jedinu preostalu primarnu protivnicu, Niki Hejli, oko 67 odsto ispitanika anketiranih od ponedeljka do srede reklo je da su „umorni da vide iste kandidate na predsedničkim izborima i da žele nekog novog“.

Džo Bajden
foto: AP Carolyn Kaster

„Ne volim što mislim da se stalno krećemo između manje od dva zla“, rekla je ove nedelje Kimberli Sofge, 56-godišnja menadžerka projekta u Vašingtonu. „Iskreno osećam da možemo bolje“.

Čini se da su i sama dva kandidata spremna za revanš nakon Trampove dve uzastopne pobede u Ajovi i Nju Hempširu, pri čemu Bela kuća smatra Trampa kao protivnika koji se može pobediti, a Tramp je ljut jer Hejli nije odmah odustala iz trke republikanaca.

Trampova prednost od šest poena zadržala se čak i kada su ispitanici dobili mogućnost da glasaju za kandidate trećih strana, uključujući antivaksera Roberta F. Kenedija mlađeg, pri čemu je Tramp dobio 36 odsto podrške, Bajden 30 odsto i Kenedi osam odsto.

Donald Tramp
foto: AP Matt Rourke

Nešto više od polovine ispitanika reklo je da nije zadovoljno dvopartijskim sistemom u SAD, a samo svaki četvrti je njime zadovoljan.

Nešto više od polovine demokrata smatralo je Bajdena prestarim, dok je trećina republikanaca tako gledala na Trampa.

Vitni Talariko (33), konsultantkinja iz Vašingtona, je među onima koji razmatraju alternativu.

„Nezavisni zapravo nemaju glas. Polarizirajući likovi obično zauzimaju prednja sedišta, a to je malo tužno za našu zemlju“.

Sve u svemu, anketa je dala brojne znakove da birači nisu zadovoljni svojim izborima.

Kurir.rs/Danas

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track