KOLEKCIONAR OTKRIO SKRIVENO BLAGO U STAROM T-55: Tenk učestvovao u čuvenoj invaziji NIKO NIJE ZNAO ŠTA KRIJE U REZERVOARU (VIDEO)
Foto: Youtube/Channel4News

šok

KOLEKCIONAR OTKRIO SKRIVENO BLAGO U STAROM T-55: Tenk učestvovao u čuvenoj invaziji NIKO NIJE ZNAO ŠTA KRIJE U REZERVOARU (VIDEO)

Planeta -

Kolekcionar vojne opreme našao je zlato vredno dva miliona evra skriveno u rezervoaru starog tenka koji je kupio preko interneta!

Britanski entuzijasta za vojnu opremu Nik Mid (62) na svojoj farmi u Nortemptonširu ima arsenal o kome neke zemlje mogu samo da sanjaju. Mid većinu vojne opreme kupuje jeftino, a mnoga borbena vozila nisu ga koštala više od običnih putničkih automobila.

Mid je do sada sakupio oko 300 tenkova i drugih vojnih vozila na svojoj farmi u Nortemptonširu i dozvoljava posetiocima da ih voze uz naknadu. Iznajmljivanje na nekoliko sati košta oko 300 evra dok za 900 evra možete tenkom da zgnječite putnički automobil.

Mid je svoje prvo borbeno vozilo, britanski samohodni top Abot, nabavio početkom devedesetih godina. Koštao ga je nešto više od 1.500 evra. Za više od 30 godina njegov vozni park je značajno porastao. Tenkovi koje poseduje se povremeno prikazuju u filmovima ili ih iznajmljuje za venčanja ili sahrane.

Mid je jednom prilikom pronašao pet zlatnih poluga u rezervoaru za gorivo zarobljenog tenka iz Iraka. Kolekcionar je 2017. godine na onlajn aukciji kupio irački tenk baziran na sovjetskom T-55 i proizveden u Кini. Tenk su navodno zaplenile britanske trupe 1991. godine tokom operacije Pustinjska oluja nakon čega je godinama skupljao prašinu u skladištima. Tenk je prethodnom vlasniku platio oko 30.000 evra.

Кad je tenk preselio na svoje imanje otkrio je da je prethodni vlasnik nekako prevideo municiju za mitraljez koja je ostala u rezervoaru za gorivo. Na njegovo iznenađenje, unutra je bilo pet zlatnih poluga, vrednih najmanje dva miliona evra.

- Nismo znali šta da radimo sa zlatnim polugama, na kraju krajeva, ne možete samo da odnesete pet barova u zalagaonicu. Na kraju smo pozvali policiju - rekao je Mid za Dejli mejl.

Policajci su zlato odneli na analizu i skladištenje i Mid ga od tada nije video.

Obavešten je da su rešetke kuvajtske i da su najverovatnije ukradene tokom iračke invazije na Кuvajt 1991. godine. Priznaje da se kaje što je zlato predao policiji.

- Trebalo je barem da naplatimo naknadu za nalazača. Na kraju nisam dobio apsolutno ništa - rekao je Mid.

(Kurir.rs/Lenta/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track