MISLILI SU DA SU PRONAŠLI OSTATKE ŠPANSKOG MONAHA, A ZAPRAVO SU OTKRILI NEŠTO NEVEROVATNO: Naučnici ŠOKIRANI kostima koje su našli
Foto: Foto: Wikimedia/Telegraf

MISLILI SU DA SU PRONAŠLI OSTATKE ŠPANSKOG MONAHA, A ZAPRAVO SU OTKRILI NEŠTO NEVEROVATNO: Naučnici ŠOKIRANI kostima koje su našli

Planeta -

Misterija skeleta španskog monaha u Palati Ernana Kortes u Kuernavaki, u Meksiku, rešena je posle više od pola veka. Nova analiza pokazala je da uopšte nije reč o ostacima sveštenika, već o telu sredovečne astečke žene.

Telo je u grobnicu položeno u fetalnom položaju na ulazu palate španskog konkistadora koji je srušio carstvo Asteka.

Kada je skelet otkriven 1971. naučnici mislili da je reč o telu Huana Lejva, španskog monaha u službi Kortesove supruge. Identifikacija je bila zasnovana na Florentinskom kodeksu iz 16. veka koji je opisao Lejvovu sahranu blizu ulaza u kuću. Međutim, upravo položaj tela nekim istraživačima bio je sumnjiv, pa je to stvorilo misteriju.

Nakon zemljotresa od 7,1 stepeni 2017. Kortesova palata, sagrađena 1535. i sada pretvorena u muzej, ozbiljno je oštećena. Kako je bilo neophodno renoviranje, naučnici su to iskoristili da provere mnoge od eksponata, uključujući i tajanstveni skelet.

Antropolozi Nacionalnog instituta antropologije i istorije (INAH) Meksika – Pablo Neptali Monteroso Rivas i Izabel Berta Garza Gomez -pregledali su kosti i objavili da i lobanja i karlica ukazuju na to da je reč o ženi koja je u trenutku smrti imala između 30 i 40 godina.

Njihov zaključak je da je ona na tom mestu sahranjena između 1500. i 1521, pre španskog uništenja astečkog grada na prostoru današnje Kuernavake.

"Umesto o jednoj obrednoj sahrani, ovde treba pretpostaviti da je reč o seriji obreda, možda i žrtvovanja, od kojih je poslednja sahrana astečke žene" rekao je Monteroso Rivas.

Oni su u grobnici pronašli i kosti drugih lica, uključujući dece. Monteroro Rivas kaže da za sada ne znaju da li su postojale rodbinske veze između njih, ali veruje da će DNK analize to razjasniti.

Sam skelet astečke žene je, posle pola veka izloženosti i zemljotresa koji je oštetio palatu, ugrožen, ali se antropolozi nadaju da će moći da ga očuvaju i bolje ispitaju.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track