OVO JE PUTINOVO TAJNO IMANJE U BLIZINI FINSKE: Ograđeno je žicom i čuvano Pancirom-S1 (VIDEO)
Foto: AP Vyacheslav Prokofyev

OVO JE PUTINOVO TAJNO IMANJE U BLIZINI FINSKE: Ograđeno je žicom i čuvano Pancirom-S1 (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin je uzurpirao nacionalni park zbog mega dače, napravio nasip i na njemu instalirao protivvazdušni sistem Pancir-S1.

Istražitelji Centra za dosije uspeli su da zavire u unutrašnjost renoviranog enterijera Putinove dače u Kareliji, republici u severozapadnom delu Rusije uz granicu sa Finskom, deset godina posle početka njene izgradnje.

Vladimir Putin, vila, dača
foto: Printscreen Twitter

"Tajna rezidencija ruskog predsednika sve više zadire u zaštićena područja, a njena teritorija je do sada toliko narasla da zauzima površinu jednaku dvema kneževinama Monaka“, rekao je Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, objavljeno je na društvenoj mreži X.

Rezidencija Vladimira Putina u Kareliji poznata je od 2016. godine, ali do sada nije bilo detaljnih fotografija ili video snimaka. Njegovi prijatelji, milijarderi iz Sankt Peterburga, među kojima je bio i Jurij Kovalčuk, počeli su da grade daču pre više od deset godina. Meštani kažu da se šef ruske države tamo pojavljuje najmanje jednom godišnje - posle posete manastiru Valaam.

Prema dostupnim dokumentima, površina rezidencije je oko jedan kvadratni kilometar, ali s obzirom na ograđene šume i uvale, zapravo je četiri kvadratna kilometra.

Vodopad Marjalahti, visok četiri metra, trebalo bi da bude deo nacionalnog parka, ali pristup mu je ograničen ogradom od bodljikave žice i 24-časovnim obezbeđenjem. Za „vlasnika vodopada”, u ovom slučaju Putina, u neposrednoj blizini postavljena je sjenica iz koje se ruski predsednik može u potpunoj privatnosti diviti biseru nacionalnog parka.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Twitter

Na pomenutoj teritoriji nalaze se još tri objekta - Ribarska koliba, Štala i Baštenska kućica. Ali nijedan od njih ne liči na kolibu ili štalu, u stvari, svi su izgrađeni u veoma modernom stilu. U blizini jedne od pomenutih kuća nalazi se nasip kojeg nije bilo pre početka rata u Ukrajini – novinari pretpostavljaju da je na toj lokaciji postavljen protivvazdušni sistem Pancir-S1 radi Putinove zaštite.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track