OSUĐENI ZBOG KORUPCIJE Bivši pakistanski ministar i njegova žena dobili 14 godina zatvora zbog nezakonite prodaje DRŽAVNIH POKLONA
Foto: AP Km Chaudary

KAŽNJENI

OSUĐENI ZBOG KORUPCIJE Bivši pakistanski ministar i njegova žena dobili 14 godina zatvora zbog nezakonite prodaje DRŽAVNIH POKLONA

Planeta -

Imran Kan i njegova supruga Bušra Bibi osuđeni su na 14 godina zatvora, dan nakon što je bivši pakistanski premijer osuđen na 10 godina zatvora.

Kan, koga su protivnici svrgli sa mesta premijera 2022. godine, već služi trogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za korupciju.

U utorak je osuđen zbog odavanja državne tajne, a u sredu je dobio još 14 godina zatvora za korupciju.

Kan je rekao da su brojni slučajevi protiv njega politički motivisani.

Ove poslednje presude donete su samo nedelju dana uoči nacionalnih izbora u Pakistanu 8. februara - glasanja na kojima mu je zabranjeno da se kandiduje.

Veruje se da će kazne protiv njega služiti istovremeno. Kan je već bio u pritvoru od prošlog avgusta kada je uhapšen.

Njegova supruga Bušra Bibi predala se nakon presude u sredu. Njih dvoje su se venčali 2018. godine, mesecima pre nego što je Kan izabran za premijera.

Par je optužen za nezakonitu prodaju državnih poklona koje su dobili radi lične dobiti.

Kanova stranka PTI je u sredu saopštila da izricanje kazne dalje znači da će bivši premijer takođe biti diskvalifikovan na 10 godina obavljanja javne funkcije.

Portparol njegove stranke opisao je presudu kao: „Još jedan tužan dan u istoriji našeg pravosudnog sistema, koji se razbija“.

Bivši premijer je u utorak osudio odluku suda, opisujući slučaj protiv njega kao lažan.

Kan, bivši međunarodni igrač kriketa, pozvao je javnost da se „osveti za svaku nepravdu svojim glasom 8. februara, a da ostane miran“ u izjavi objavljenoj na njegovom nalogu na drušvenoj mreži Iks.

"Recite im da mi nismo ovce koje se motkom teraju“, rekao je on.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:18

Džonić osuđen na doživotni zatvor za trostruko ubistvo Đokića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track