U SLUČAJU NAPADA NA IRAN GOREĆE BLISKI ISTOK: Teheran upozorio Ameriku preko posrednika, ali je meta Pentagona ipak DRUGA ZEMLJA
Foto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

NAVODI BRITANSKOG GARDIJANA

U SLUČAJU NAPADA NA IRAN GOREĆE BLISKI ISTOK: Teheran upozorio Ameriku preko posrednika, ali je meta Pentagona ipak DRUGA ZEMLJA

Planeta -

Iran je putem posrednika poručio SAD da ukoliko američka vojska izvrši vazdušne udare direktno na iransko tlo, Teheran će uzvratiti napadima na američke mete na Bliskom istoku, čime bi dve strane ušle u direktni sukob.

Britanski Gardijan navodi da je upozorenje stiglo u trenutku kada Iran pod najvećom uzbunom očekuje da vidi kakav će biti odgovor američkog predsednika Džoa Bajdena na smrt troje pripadnika vojske SAD u Jordanu.

Vašington smatra da je njih ubila paravojna formacija iz Sirije koju podržava Iran.

Navodi se da je od 7. oktobra i upada Hamasa na jug Izraela zabeleženo više od 160 napada različitog intenziteta na američke baze u Siriji i Iraku.

Zbog strahovanja Teherana od američke odmazde iranski rijal je pao na najnižu vrednost u odnosu na dolar koju je imao u poslednjih 40 godina.

Ali Hamnei, Ali Khamenei, Iranski ajatolah, Iran
foto: EPA Iranian Supreme Leader Office

Iran tvrdi da su napad dronom u kojem su stradali vojnici SAD izvele nezavisne grupe "otpora", a Gardijan navodi da je to standardni iranski odgovor na optužbe Amerike da Teheran širi vojna previranja po celom regionu time što naoružava i obučava te grupe.

Hamas je jedna od njih, a ova palestinska ekstremistička organizacija označena je kao teroristička u SAD i EU.

Britanski list ipak navodi da je najverovatnija opcija da će američka odmazda, umesto na teritoriju Irana, biti izvršena na iranske položaje u Siriji.

Navodi se da je zbog toga Sejed Madžid Mirahmadi, zamenik ministra unutrašnjih poslova Iraba, održao sastanaka sa sirijskim kolegama na kojem su razgovarali o aktuelnoj krizi.

Mirahmadi je tu poručio da je takozvana "Osovina otpora", kako Iran naziva savezničke naoružane formacije u regionu, stigla nadomak pobede.

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:41

IZRAELCI SU BILI UPOZORENI! ZAŠTO NISU REAGOVALI? Karan: Nešto im je promaklo! Vitorović: Kina uspešno vezuje TEHERAN I RIJAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track