HAMAS OŽIVEO: Članovi ekstremističke grupe se vraćaju u delove Gaze iz kojih se povukla izraelska vojska
Foto: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

HAMAS OŽIVEO: Članovi ekstremističke grupe se vraćaju u delove Gaze iz kojih se povukla izraelska vojska

Planeta -

Članovi ekstremističke grupe Hamas ponovo su viđeni kako se, u oblastima Gaze iz kojih je Izrael pre mesec dana povukao svoje vojnike, raspoređuju na položaje i isplaćuju plate državnim službenicima.

Znaci oživljavanja Hamasa u najvećem gradu u Gazi dokaz su, kako navodi Asošiejted pres, otpornosti te grupe iako Izrael već mesecima napada tu oblast iz vazduha i sa kopna, od početka sukoba 7. oktobra.

Izrael je saopštio da je čvrst u odluci da slomi Hamas i spreči ga da se vrati na vlast u Gazi, enklavi kojom vlada od 2007. godine.

Četiri stanovnika grada Gaze izjavila su za AP da su videli uniformisane i članove Hamasa u civilu, na svojim policijskim položajima i u blizini vladinih kancelarija, ali i nedaleko od bolnice Šifa.

Oni su rekli kako se državni službenici vraćaju na posao, ali i da je Izrael naknadno iz vazduha bombardovao te vladine kancelarije.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze, rat u Izraelu
foto: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

Povratak Hamasove policije označava pokušaj da se ponovo uspostavi red u razorenom gradu, nakon što je Izrael povukao značajan broj vojnika iz severne Gaze prošlog meseca, rekao je zvaničnik Hamasa za AP.

On je dodao da su vođe Hamasa naredile ponovno uspostavljanje reda u delovima severa Gaze iz kojih su se izraelske snage povukle, te da je posao policije pomoć civilnom stanovništvu, evakuacija i sprečavanje pljački napuštenih kuća.

Saed Abdel-Bar, stanovnik grada Gaze, rekao je da je njegov rođak primio novac u improvizovanoj kancelariji Hamasa, koja je formirana kako bi distribuirala novčane isplate od 200 dolara vladinim službenicima, uključujući i policajce i opštinske radnike.

Delimične isplate plata za barem neke vladine službenike signaliziraju da Izrael nije zadao finalni udarac udarac Hamasu, iako tvrdi da je ubio više od 9.000 njegovih Hamasa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track