ZELENSKI ĆE DOBITI ULTIMATUM: Ogroman deo vojske na strani Zalužnog - predsednik mora da odustane od smene ili sam da ode!
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Ukrainian Presidential Press

DRAMA U UKRAJINI SVE VEĆA

ZELENSKI ĆE DOBITI ULTIMATUM: Ogroman deo vojske na strani Zalužnog - predsednik mora da odustane od smene ili sam da ode!

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir ladimir Zelenski biće prinuđen da podnese ostavku u slučaju da pokuša da odstrani glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog od njegove dužnosti, tvrdi Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

Kako kaže, ogroman deo ukrajinske vojske, čak i ceo Generalštab je na strani Zalužnog, te će oni postaviti Zelenskom ultimatum – ili da odustane od te ideje ili da sam podnese ostavku.

Soskin takođe smatra i da kijevski režim neće moći da postavi vojno rukovodstvo koje bi bilo u stanju da preuzme potpunu kontrolu nad svim delovima fronta, te podseća da nijedno do sada postavljenje Zelenskog unutar vojnog vrha nije bilo uspešno.

Prema poslednjim informacijama, vlasti u Kijevu su obavestile Belu kuću da je Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Tu informaciju je saopštio „Vašington post“ pozivajući se na sopstvene izvore, a u članku su naveli da zvaničnici Bele kuće nisu podržale tu odluku, ali se nisu ni suprotstavili.

Valerii Zaluzhnyi, Valerij Zalužni, Valerij Zalužnji
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šta je do sada poznato?

Kako je pisao britanski list Fajnenšnal tajms, pozivajući se na izvore, Zelenski i Zalužni su se sreli 29. januara. Ukrajinski predsednik je predložio Zalužnom da posle ostavke dobije mesto savetnika.

Ekonomist tvrdi da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), ali da je on odbio. Prema izvorima lista Njujork tajms, odlučeno je da se pauzira tema o otkazu zbog toga što su informacije procurele u medije.

Nakon toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

Prema informaciji Si-En-En-a, ukaz o smeni Zalužnog očekuje se do kraja nedelje.

Kurir.rs/Agencije

Bonus video:

04:02

OVO JE KISINDŽEROVA FORMULA MIRA KOJU JE ZELENSKI ODBIO Drašković: Ukrajina mogla biti primljena u NATO, postojao je JEDAN USLOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track