SUTRA JE GODIŠNJICA KATASTROFE U TURSKOJ: U zemljotresu stradalo više od 53.000 ljudi, Erdogan uručuje ključeve NOVIH STANOVA
Foto: AP / Emrah Gurel, Turkish Presidency / Zuma Press / Profimedia, Privatna arhiva

OTVORENA NOVA BOLNICA U GAZIJANTEPU

SUTRA JE GODIŠNJICA KATASTROFE U TURSKOJ: U zemljotresu stradalo više od 53.000 ljudi, Erdogan uručuje ključeve NOVIH STANOVA

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovao je ceremoniji otvaranja Gradske bolnice u Gaziantepu i svečanom uručivanju ključeva stanova građanima koji su ostali bez domova u prošlogodišnjem zemljotresu.

Agencija Anadolija podseća da je U razornom potresu koji je u ranim jutarnjim satima 6. februara pogodio jugoistok Turske poginulo više od 53.000 ljudi.

- Nećemo biti mirni sve dok ne obnovimo naše gradove pogođene zemljotresom, uključujući njihovu infrastrukturu u gradskim centrima i selima - kazao je Erdogan u obraćanju.

On je naveo da se zvanično otvara nova bolnica, novoizgrađeni putevi i predaju stanovi građanima.

- Prošlo je godinu dana od zemljotresa koji je pogodio 14 miliona ljudi, a mi brzo ispunjavamo naše obećanje da ćemo zalečiti rane ljudi - rekao je Erdogan.

Turska, Redžep Tajip Erdogan
foto: Turkish Presidency / Zuma Press / Profimedia

On je naglasio da Gradska bolnica u Gazjiantepu raspolaže zatvorenom površinom od 680.000 kvadratnih metara i ima ukupno 1.875 kreveta.

Erdogan je dodao je da su počeli da se uručuju i ključevi novoizgrađenih stanova ljudima koji su u razornom zemljotresu ostali bez krova nad glavom.

- Uručili smo prve stanove korisnicima u Hataju, isto radimo u Gazijantepu, u utorak u Kahramanmarašu, u sredu u Sanliurfi, u četvrtak u Adijamanu i u Elazigu u petak - kazao je Erdogan.

Erdogan sa decom u novoj bolnici u Gazijantepu
Erdogan sa decom u novoj bolnici u Gazijantepufoto: Turkish Presidency / Zuma Press / Profimedia

Ceremoniji otvaranja bolnice u Gazijantepu prisustvovali su i ministar trezora i finansija Mehmet Šimšek, ministar zdravlja Fahretin Koča i drugi visoki zvaničnici.

Turska
foto: Profimedia

U okviru građevinskih radova koje trenutno na tom području vrši Ministarstvo životne sredine i urbanizacije, na 930 gradilišta u 11 gradova pogođenih zemljotresom radi 110.450 radnika.

zemljotres, Turska
foto: EPA Tolga Bozoglu

Navodi se da će na području pogođenom zemljotresom u roku od dva meseca korisnicima će biti predati ključevi 75.364 domova, a do kraja godine ukupno 200.000 stanova.

zemljotres, Turska
foto: AP Bernat Armangue

Prema proceni štete u 11 gradova pogođenih zemljotresom, teško je oštećeno i postalo neupotrebljivo ukupno 850.000 jedinica, uključujući 680.000 domova i 170.000 privrednih objekata.

Šteta izazvana zemljotresom procenjena je na 104 milijarde dolara.

(Kurir.rs/Anadolija/Preneo: N. V.)

Bonus video:

04:52

ZEMLJOTRES UZDRMAVA I ERDOGANOVU VLAST? Da li se sa Turskom ljulja i pozicija njenog predsednika? EVO ŠTA MU NAJVIŠE ZAMERAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track