FRANCUSKOG PREMIJERA SPASLA ULTRADESNA OPOZICIJA: U parlamentu odbačen predlog za izglasavanje nepoverenja Gabrijelu Atalu
Foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

PREDLOG PODNELA LEVICA

FRANCUSKOG PREMIJERA SPASLA ULTRADESNA OPOZICIJA: U parlamentu odbačen predlog za izglasavanje nepoverenja Gabrijelu Atalu

Planeta -

Francuski parlament je danas odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja novom premijeru Gabrijelu Atalu iako Vlada ima samo relativnu većinu.

Predlog koji su podnele levičarske poslaničke grupe je, zbog nedostatka podrške desničarske i ekstremno desničarske opozicije, dobio je samo 124 glasa, daleko od 289 potrebnih za izglasavanje nepoverenja.

Levica premijera koga je početkom januara imenovao francuski predsednik Emanuel Makron, kritikuje zbog najavljenih mera o socijalnim pitanjima, smatrajuči da on želi "rat protiv siromašnih" .

Francuski Parlament, 0133585017
foto: Profimedia

Levičarske stranke smatraju da Atal brani "Francusku iz luksuznih kvartova Pariz", a uzrok nezadovoljstva su stvari na koje su tokom protesta ukazali poljoprivrednici.

Poslanici opozicione desničarke stranke Republikanci su ocenili da nije ozbiljno predlagati izglasavanje nepoverenja Vladi koja je tek počela rad.

Gabrijel Atal
Gabrijel Atalfoto: AP Michel Euler

Atal koji je prisustvao sednici, odmah posle glasanja je otputovao za Nemačku gde će se sastati s kancelarom Olafom Šolcom.

Prethodna premijerka Francuske Elizabet Born suočila se sa 31 glasanjem o nepoverenju.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

08:17

FRANCUSKI IZASLANIK JE ŠANSA ZA SRBIJU Stručnjaci o petom diplomati za Zapadni Balkan: EU se nije pokazala, Engleska gubi uticaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track