SNEŽNI KOLAPS U KINI Automobili danima zaglavljeni na putu, svuda su polomljena stabla, a ima i MRTVIH (FOTO, VIDEO)
Foto: Yu yingxian / Xinhua News / Profimedia

Apokalipsa

SNEŽNI KOLAPS U KINI Automobili danima zaglavljeni na putu, svuda su polomljena stabla, a ima i MRTVIH (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ledena kiša, sneg i led otežavaju saobraćaj u centralnoj i istočnoj Kini dok milioni ljudi putuju kući uoči praznika Prolećnog festivala, po hladnom vremenu koje je protekle nedelje zahvatilo delove zemlje i ubilo najmanje dve osobe.

Jedna osoba u Hubeiju i druga iz južne provincije Hunan poginuli su kada su se nadstrešnice na poljoprivrednim pijacama srušile pod jakim snegom, javljaju državni mediji.

Provincije Hunan i Hubei podnele su najveći deo lošeg vremena, koje se pogoršalo tokom vikenda, usporavajući saobraćaj na autoputu i ​​otkazujući stotine vozova.

Kina, sneg
foto: Chen Bin / Xinhua News / Profimedia

Prekidi putovanja poklapaju se sa najvećom masovnom migracijom na svetu dok milioni hrle kući da vide svoje porodice za kinesku Novu godinu.

Video snimci na kineskim društvenim mrežama ovih dana pokazuju ljude zaglavljene u vozovima i zarobljene u automobilima na snežnim autoputevima u nekoliko gradova, uključujući Jingdžou.

Jedan vozač je bio zarobljen u automobilu tri dana, a putnici koji su krenuli za Vuhan zaglavili su se u vozu nakon nestanka struje na niskim temperaturama.

Obustavljen saobraćaj širom zemlje

Stotine vozova su odložene ili obustavljene, a gomile putnika zaglavile su se na železničkim stanicama u Vuhanu, javili su lokalni mediji.

Fotografije kineske meteorološke uprave pokazuju savijena i polomljena stabla duž puteva u Hunanu, srušena ledenom kišom.

Vlasti u Hubeiju saopštile su da nameravaju da raščiste tunele i mostove, gde je gust led izazvao saobraćajne gužve.

Pokrajina je naredila stotinama naplatnih kućica na autoputevima da preduzmu mere kontrole saobraćaja, uključujući i besplatan prolazak vozila.

Kineska centralna meteorološka opservatorija predvidela je više kiše, snega i hladnoće na jugu u prvoj polovini ove nedelje, ali je rekla da će se uslovi poboljšati od četvrtka.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:51

Kolaps u saobraćaju zbog aprilskog snega u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track