PRVI PUT SE OGLASIO NOVI ŠEF "VAGNERA": U Rusiji se pričalo da je nestao, sada najavljuje izgradnju "Kampa Kozaka" sa Rosgvardijom
Foto: YouTube/Telegraph

VIDEO SNIMAK IZ NOVE BAZE

PRVI PUT SE OGLASIO NOVI ŠEF "VAGNERA": U Rusiji se pričalo da je nestao, sada najavljuje izgradnju "Kampa Kozaka" sa Rosgvardijom

Planeta -

Anton Jelizarov, novi vođa "Vagner grupe", pojavio se na video snimku prvi put od smrti osnivača vagnerovaca Jevgenija Prigožina.

Dejli telegraf prenosi da je Jelizarov, koji je poznat po nadimku Lotus, potvrdio integraciju ruskih plaćenika sa nacionalnom gardom Rosgvardijom.

Navodi se da je Jelizarov poručio da radi "za dobro zemlje".

- Mi gradimo kamp, tako da nove jedinice (dobrovoljaca) koje će biti formirane i postaće deo dobrovoljačkih snaga ruske nacionalne garde (Rosgvardije) mogu tu da dođu i nasele se - kazao je Lotus.

List prenosi ocene britanskih obaveštajnih zvaničnika da se nova baza vagnerovaca, poznata kao "Kamp Kozaka", skoro sigurno nalazi u Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije koji su plaćenici zauzeli u junu prošle godine tokom kraktokrajnog pokušaja državnog udara.

Anton Jelizarov zvani Lotus
Anton Jelizarov zvani Lotusfoto: YouTube/Telegraph

Gardijan navodi da se Jelizarov pojavio na snimku samo nekoliko dana nakon što su se u Rusiji pojavili izveštaji da je nestao.

Prema britanskim obaveštajcima "ruska država je po svemu sudeći odobrila izgradnju nove baze 'Vagnera' i u velikoj meri smatra da je potčinjavanjem 'Vagnera' Rosgvardiji uklonila bilo kakvu potencijalnu pretnju koju bi 'Vagner' mogao da predstavlja po bezbednost režima u Rusiji".

- Rosgvardija verovatno priprema formiranje novih dobrovoljačkih snaga koji će činiti iskusni pripadnici "Vagnera" kako bi osnažila ratne napore Rusije u Ukrajini i proširila ruski uticaj u Africi - navodi se u dnevnom izveštaju britanskih obaveštajaca.

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja