UPOZORENJE UN: Svaka izraelska ofanziva u Rafi će pogoršati tragediju
Foto: Bashar Taleb/Apa / Zuma Press / Profimedia

UPOZORENJE UN: Svaka izraelska ofanziva u Rafi će pogoršati tragediju

Planeta -

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) upozorila je danas da će svaka velika ofanziva izraelske vojske u Rafi, poslednjem utočištu raseljenih u ratu u Gazi, pogoršati "beskrajnu tragediju" koja se tamo dešava.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u sredu objavio da je naredio vojsci da se pripremi za ofanzivu u Rafi, poslednji grad na jugu pojasa Gaze, na zatvorenoj granici s Egiptom.

On je danas izjavio da je naredio vojsci da pripremi plan za evakuaciju civila iz Rafe pred očekivanu izraelsku invaziju na taj gusto naseljeni grad, preneo je Asošiejted pres.

Tamo sada živi oko 1,3 miliona Palestinaca, od kojih je većina raseljena zbog sukoba.

To je više od polovine ukupnog broja stanovnika Gaze i pet puta više nego što ih je živelo u Rafi pre početka rata u oktobru prošle godine, javlja Frans pres.

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini izjavio je na brifingu za novinare u Jerusalimu da je situacija „vrlo zabrinjavajuća“, jer se „pojačavaju i približavaju operacije i bombardovanje“.

U četvrtak su SAD upozorile Izrael na opasnost od katastrofe u Rafi u slučaju brzog i neplaniranog početka velike vojne ofanzive u Rafi.

Istog dana je u vazdušnom udaru pogođeno područje kraj sedišta UNRWA u tom gradu, što je pojačalo napetost i strah.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze
foto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia

Lazarini je rekao da se takođe stvara osećaj panike jer Palestinci koji su se tamo sklonili „ne znaju uopšte kuda bi mogli da idu“ u slučaju ofanzive u gradu, koji se već bombarduje nekoliko dana i dodao da ne zna koliko će agencija biti u stanju da radi u takvom okruženju visokog rizika.

On je posebno naglasio da policajci u Gazi oklevaju da prate kamione koji nose hranu, a koje često pokradu grupe gladnih ljudi.

Ranije ove nedelje Lazarini je upozorio da je 300.000 ljudi u opasnosti da umre zbog nestašice hrane na severu i u centralnom delu Pojasa Gaze gde UNRWA nije u stanju da isporuči nikakvu pomoć već dve nedelje jer su izraelske snage blokirale puteve.

UNRWA je u previranju otkako je Izrael optužio neke njene zaposlene da su učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra.

Posle toga je šesnaest zemalja odlučilo da suspenduje finansiranje agencije.

Lazarini je rekao da se posle optužbi da se Hamas infiltrirao pogoršao odnos prema agenciji i da se poziva da okonča svoje aktivnosti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u četvrtak isključio tu mogućnst, ocenivši da oko 13.000 zaposlenih u njoj predstavljaju „kičmu humanitarne raspodele u Gazi“.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track