PUTIN SANJA O VELIKOJ RUSIJI, MOGAO BI DA NAPADNE NATO: Nemački diplomata upozorio, ove zemlje bi bile PRVE NA UDARU
Foto: Kremlin.ru/mil.ru/Youtube/Make%20It

PUTIN SANJA O VELIKOJ RUSIJI, MOGAO BI DA NAPADNE NATO: Nemački diplomata upozorio, ove zemlje bi bile PRVE NA UDARU

Planeta -

Nemoguće je isključiti ruski napad na članicu NATO, izjavio je danas, nekoliko dana pre početka skupa svetskih lidera i vojnih eksperata, šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen.

Upitan da li misli da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da naredi takav napad, Hojzgen je odgovorio: "Naravno. Putin je više puta govorio da je raspad Sovjetskog Saveza najveća katastrofa 20. veka, jer je doveo do toga da mnogi Rusi budu ostavljen van granica Rusije".

Putin je nameravao da ponovo uspostavi Veliku Rusiju sa granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza. To bi bila globalna imperija u kojoj bi on vladao kao car, rekao je Hojzgen za Diseldorfski Rajniše post i Bonski General Ancajger.

- Ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, moramo da uzmemo u obzir da bi mogao da zgrabi Moldaviju ili baltičke republike - rekao je on.

Kristof Hojzgen
foto: Youtube/DW News

Hojzgen je odbio da spekuliše o tome šta bi tačno Putin mogao da namerava.

- Međutim, moramo učiniti sve da osiguramo da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspešno odupre ruskim agresorima i protera ih sa svoje teritorije - rekao je on.

Hojzgen je bio savetnik bivše kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku između 2007. i 2017. godine.

Kasnije je imenovan za nemačkog ambasadora u UN pre nego što je preuzeo dužnost na Minhenskoj konferenciji.

U razgovoru ove nedelje sa konzervativnim američkim novinarom Takerom Karlsonom, Putin je rekao da Rusija nema teritorijalne ambicije prema Poljskoj i baltičkim zemljama.

Ruska invazija na ove zemlje NATO mogla bi biti isključena, osim ako Poljska ne napadne Rusiju, rekao je on.

U glavnom gradu Bavarske od 16. do 18. februara održava se Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj se očekuje učešće oko 50 šefova država. Rusija i Iran ove godine nisu pozvani.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:30

PUTIN JE POVEZAO LJUDSKU ISTORIJU, ZATO POZIVA SRBE Analiza intervjua za zapadne medije: Ovo je rekao za oslonjanje Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track