INCIDENT U LIONU: Aktivisti za zaštitu životne sredine polili supom Moneovu sliku "Proleće"
Foto: Shutterstock

INCIDENT U LIONU: Aktivisti za zaštitu životne sredine polili supom Moneovu sliku "Proleće"

Planeta -

Aktivisti za zaštitu životne sredine iz pokreta „Food Response” polili su supom sliku „Proleće” francuskog umetnika impresionista Kloda Monea u Lionskom muzeju lepih umetnosti, prenosi lokalno izdanje Progres .

Gradske vlasti potvrdile su izdanju incident. Prema prvim informacijama publikacije, remek-delo je zaštićeno staklom. Impresionistička sala je zatvorena, a sliku bi narednih dana trebalo da proveri stručnjak, dodaje izdanje.

„U subotu oko 15:00 (17:00 po moskovskom vremenu) dvojica aktivista iz organizacije Food Response polili su supom „Proleće“, sliku Kloda Monea, izloženu u Lionskom muzeju lepih umetnosti“, piše publikacija.

Sam pokret je na svojoj stranici na društvenoj mreži Ks objavio fotografije i snimak akcije, na kojoj su učestvovale dve devojke u belim majicama sa imenom organizacije.

Pošto su remek-delo prelili supom, aktivisti su stali leđima okrenuti, dižući desnu ruku, i izgovarali slogan: "Ovo proleće će nam biti jedino ako ne reagujemo. Šta će pisati naši budući umetnici?" Pokret je u saopštenju objavljenom na društvenim medijima naveo da bi želeo da "upozori na predstojeću klimu i društvenu krizu".

Agencija Frans pres je krajem januara javila da su ekološki aktivisti iste organizacije polili supom u Parizu čuvenu sliku Leonarda da Vinčija „La Đokonda” („Mona Liza”) u muzeju Luvr, koja je zaštićena oklopnim staklom.

Kurir.rs/RIA Novosti

Bonus video:

02:01

KAO U AMSTERDAMU! Aktivisti traže socijalno, penziono i zdravstveno za seksualne radnike (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track