DA LI JE OVO KRAH ZELENSKOG? Bivši analitičar CIA izdao važno UPOZORENJE: "Ovaj potez je zabrinjavajuć"
Foto: zelenski AP Evan Vucci

preokret

DA LI JE OVO KRAH ZELENSKOG? Bivši analitičar CIA izdao važno UPOZORENJE: "Ovaj potez je zabrinjavajuć"

Planeta -

Džordž Bibi, analitičar CIA i bivši savetnik potpredsednika SAD-a Dika Čejnija za ruska pitanja, rekao je da je otkaz koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno uručio čelnom čoveku ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom veoma rizičan.

Tenzije su zabeležene tokom poslednjih meseci. One su se intenzivirale nakon što je Zalužni u novembru za britanski list Ekonomist izjavio da je rat dospeo u zastoj, a tu procenu je Zelenski nekoliko dana kasnije odbacio.

Posle mnogo spekulacija, Zelenski je u četvrtak najavio da će Zalužnog zameniti Oleksandar Sirski, koji je bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. Ukrajinski predsednik je rekao da svi moraju da se promene i prilagode novoj realnosti.

Smatra se da je ovakav potez Zelenskog političke prirode, ali i da će isto tako imati i dugoročne posledice.

Džordž Bibi je istakao da bi smena Žaluznog mogla da preraste u širu ukrajinsku političku krizu, posebno s obzirom na generalovu popularnost.

Decembarska anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) pokazala je da je poverenje Ukrajinaca u Zelenskog opalo sa 8,4 odsto na kraju 2022. na 62 odsto godinu dana kasnije , dok je 88 odsto reklo da veruje Zalužnom.

"Otpuštanje više vojne komande u ratno vreme je znak neuspeha. To je nešto što države rade kada gube, a ne pobeđuju“, rekao je Bibi.

"Potez Zelenskog je pun rizika", dodao je on.

"Nijedan novi komandant ne može da preokrene tešku istinu. Ukrajini nedostaje ljudstvo, oružje i ekonomski kapacitet da izdrži produženi rat protiv Rusije. Američka pomoć za odbranu Ukrajine treba da se nastavi kako bi se sprečio ukrajinski kolaps", rekao je Bibi.

U međuvremenu, u tekstu za Karnegi institut, Konstantin Skorkin, nezavisni istraživač regiona Donbasa, rekao je da Zelenski preuzima veliki rizik da smeni svog glavnokomandujućeg.

"Nikad ranije nije tako otvoreno prkosio javnom konsenzusu zarad sopstvenog političkog opstanka", napisao je Skorkin u tekstu objavljenom u subotu.

Međutim, američki penzionisani viceadmiral Robert Maret, profesor prakse na Maksvel školi Univerziteta Sirakuza u Njujorku, rekao je za Njuzvik da promena u ukrajinskom višem rukovodstvu odražava logičnu tranziciju nakon dve godine rata.

"Ovo je možda vreme za nove pristupe i pozicioniranje za usvajanje dugoročnog stava koji bi povećao pritisak na Rusiju i pokazao rezoluciju i izdržljivost drugim međunarodnim akterima, kao i narodu Ukrajine", rekao je Maret .

U svom prvom javnom saopštenju od imenovanja, Sirski je na Telegramu rekao da će mu prioriteti biti detaljno planiranje akcija svih vojnih komandnih organa, jedinica i formacija i rešavanje problema sa logistikom i rotacijom trupa.

Od ruske invazije u punom obimu, Sirski je bio zaslužan za odbranu Kijeva od februara do marta 2022. i kontraofanzivu u leto i jesen 2022. koja je proterala Ruse iz oblasti Harkova.

(Kurir.rs/Newsweek/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track